Jaska i okolicaVijesti

Grad Jastrebarsko: “Gradonačelnik i građani ujedinjeni – Ne želimo centar za obradu medicinskog otpada!”

Story Highlights
  • Gradonačelnik Zvonimir Novosel podržao građansku inicijativu i potpisao peticiju "Protiv obrade medicinskog otpada u Jastrebarskom"

“Gradonačelnik i građani ujedinjeni – Ne želimo centar za obradu medicinskog otpada u našem gradu!” Stoji tako u objavi grada Jastrebarskog, a nakon što se gradonačelnik Zvonimir Novosel, u utorak sastao s predstavnicima inicijative građana, koja je pokrenula peticiju protiv obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom.

U gradskom priopćenju stoji da tvrtka Remondis Medison još od 2016. godine pokušava ishoditi dozvole kojima bi se postojeća garažno-poslovna građevina, prenamijenila u građevinu za gospodarenje otpadom u Jastrebarskom, na adresi Većeslava Holjevca 20d. Nadalje se ističe, da je u svibnju 2016., Grad Jastrebarsko odbio zahtjev za izdavanje posebnih uvjeta za izradu glavnog projekta, a u srpnju ove godine odbio je i zahtjev investitora Remondis Medison za izdavanje potvrde na glavni projekt za spomenuti zahvat u prostoru.

Nadalje, Grad ističe da je u lipnju ove godine dostavio i primjedbe na Studiju o utjecaju na okoliš obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije nositelja zahvata Remondis Medison, te da je u ožujku ove godine prema prijavi od strane Gradske četvrti Donja Jaska tvrtku Remondis Medison prijavio inspekcijskoj službi Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Pored ovog pojašnjenja, gradska objava, donosi i gradonačelnikovu izjavu u kojoj stoji:

“Briga za zdravljem i očuvanje okoliša moraju biti na prvom mjestu i oko toga moramo biti svi složni! Iako Grad Jastrebarsko nije nadležan za izdavanje dozvola za gospodarenje otpadom i izdavanje građevinskih dozvola trgovačkom društvu Remondis Medison d.o.o, nastavit ću štititi interese svojih sugrađana. Pozivam sve Jaskance i Jaskanke da svojim potpisom podrže inicijativu građana koja je pokrenula peticiju protiv obrade neopasnog i opasnog otpada u Jastrebarskom, kako bi na taj način zajedničkim snagama pokušali izvršiti dodatni pritisak na nadležno Ministarstvo i na one koji odlučuju o sudbini nas i naše djece! Također, smatram da je izabran neprimjeren termin održavanja javne rasprave u vrijeme kad je većina građana na godišnjim odmorima. To budi sumnju u transparentnost procesa i onemogućava velikom broju građana upoznavanje sa temom i davanja primjedbi!” – poručio je gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, koji je potpisom peticije jasno izrekao svoj stav o ovoj temi.

Također, na ovotjednom sastanku, gradonačelnik Novosel je najavio u narednom razdoblju niz sastanaka na ovu temu, kao i osnivanje posebnog savjetodavnog tijela, u koje je pozvao i predstavnike građanske inicijative, a sve sa ciljem kako bi Jaskanci bili u potpunosti upoznati sa ovim slučajem. Iz Grada su ujedno i pozvali građane da pisane primjedbe na Studiju o utjecaju na okoliš obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije u Jastrebarskom, do 24. kolovoza upišu u knjigu primjedbi, na adresi dr. Franje Tuđmana 47, Jastrebarsko, I kat, ili pošalju na adresu: Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb.

Peticija Protiv obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom koju je pokrenula građanska inicijativa, osim online (LINK), može se potpisati i fizički na 16 lokacija u gradu. To su: Optika Bašić, Parfumerija Mia, Fitness Centar Torbar, Caffe Baru Baza, Frizerski salon Magic, Salon cvijeća Jasminke Beg, Piccolo Bar Cvetković, Salonu ljepote Gloss, TV Bar, Princess Centar, Slastičarna Jaska, Caffe Bar Chucha, Garden Caffe bar, Caffe bar BIN, Pizzeria Erdödy i Knjigovotstveni servis Vesal.

Sličan sadržaj

Back to top button