Jaska i okolicaVijesti

Projektom “kulTura” nastavlja se uspješna suradnja Jastrebarskog i Črnomlja | audio

Novi gradski EU projekt “Baština Jaske i Črnomlja također može biti ’cool’. Za sve.”, cilj kojega je prezentiranje i povezivanje kulturne baštine i lokalne ponude Jatrebarskog i Črnomlja kroz osmišljenu turističku turu, svečano je predstavljen u srijedu u našem gradu.

Riječ je o projektu čiji je akronim “kulTura”, čija ukupna vrijednost iznosi više od milijun i 300 tisuća eura, od čega 85%, odnosno milijun i 118 tisuća eura osigurava Europski fond za regionalni razvoj. Ovaj projekt nastavak je uspješne suradnje Jastrebarskog i Črnomlja, s partnerima, jer je prije 7 godina već uspješno realiziran prvi zajednički projekt “Probuđena kulturna Baština”, podsjetio je u srijedu gradonačelnik Zvonimir Novosel s kojim je nakon predstavljanja novog EU projketa prekogranične suradnje razgovarao naš reporter.

 

A u očekivanju obnove dvorca, Jastrebarsko će provoditi projekt “kulTura”, kojim će prezentirati kulturnu baštinu kroz posebno osmišljenu turističku turu za posjet znamenitim kulturnim atrakcijama na području Jastrebarskog i Črnomlja. Turistička tura za područje grada Jastrebarskog obuhvatiti će 13 kulturnih atrakcija: kapelu Sv. Duha, Gradski muzej i galeriju, kip Obitelji na Strossmayerovom trgu, spomenik obiteljsku kuću Starčevića, spomenik Vladka Mačeka, Napoleonovu bolnicu (tzv. Šubarovu kuća), perivoj dvorca Erdödy, Žitnicu, Most Ljube Kraljević, bačvarsku zbirku obitelji Golub, Franjevački samostan i crkvu Sv. Marije, Spomenik žrtvama svih ratova, povijesne grobove na gradskom groblju, crkvu Sv. Nikole i grafit Erdödy. S druge strane granice, slovenska Općina Črnomelj u projekt je uključena s ukupno 20 registriranih objekata kulturne baštine.

“KulTuri je cilj predstaviti povijest malih gradova, povezati lokalnu ponudu, šetnju i doživljaj, te omogućiti žive susrete s povijesnim likovima, a sve će to biti podržano i kroz prekograničnu digitalnu karticu za daljnje širenje i promociju.” – istaknuo je u srijedu Štefan Misja, dožupan Općine Črnomelj, te za naš radio izjavio:

 

A Alenka Tomašić ovome je dodala

 

Ovaj projekt trebao bi biti primjer i drugim malim gradovima uz granicu, kako kroz promociju kulturne baštine stvoriti temelje za održivi turistički razvoj. Njegov je cilj, naime, povećanje broja posjeta atrakcijama kulturne baštine u Jastrebarskom i Črnomlju, za najmanje 3 i pol puta. Konkretno, radi se o 9 tisuća novih posjetitelja koji će kroz ovaj projekt biti motivirani za dolazak u Jastrebarsko i Črnomelj, čime će, uz sadašnje brojke, ukupna ciljana posjećenost biti preko 12 tisuća posjetitelja. Doprinos tome, dati će i Turistička zajednica grada Jastrebarskog koja je jedan od partnera u ovom projektu, a u ime koje Petra Masnec ističe:

 

Uz samostalnu šetnju i šetnju uz pomoć posebne mobilne aplikacije koja će se razviti u sklopu projekta, biti će moguća i šetnja uz posebno educirane vodiče. Uz turističke ture, u Jastrebarskom će, kao što je i gradonačelnik rekao, biti uređen turističko-informativni centar kao informativno središte za posjetitelje, te paviljon u perivoju Erdödy namijenjen društvenim sadržajima. Projekt “Baština Jaske i Črnomlja također može biti ’cool’. Za sve.” provoditi će se 30 mjeseci, do 31. siječnja 2020. godine.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close