Jaska i okolicaVijesti

Prvo krštenje u Novom Selu Žumberačkom nakon dvanaest godina

U Novom Selu Žumberačkom održano je prvo krštenje nakon 12 godina. Naime, u proteklih 12 godina u tom je selu bilo 17 pogreba, a ovo je prvo krštenje u tome razdoblju. Izvijestio je o tome župnik mons. Juraj Jerneić, a prenijela IKA.

“To nije vijest za župe koje imaju tisuću i više župljana. No, za opustjeli Žumberak i župu Kalje to je radosna vijest, budući da je u župi od nekadašnjih 1.800 duša, ostao samo 81 župljanin.” – ističe monsinjor Jerneić i dodaje: “Sva su nam sela opustjela. Od 11 sela, samo još Hartje i Novo Selo Žumberačko znaju kako izgledaju djeca. U ostalim selima nema više tko roditi.”

Više od 180 župljana ubijeno je u Drugom svjetskom ratu, više od 400 njih se raselilo od Australije, Argentine, Urugvaja, Amerike do Kanade, 200 ih se raselilo od Hambuga do Iloka, a tisuću ih je u Zagrebu, Samoboru, Zaprešiću i Jastrebarskom.

Župnik Juraj Jerneić dodaje i da su tijekom proteklih 200 godina krštena 802 djeteta s prezimenom Juratovac, a sada ih je s novokrštenim Janom samo 7.

“Dao dragi Bog da poživi i zavoli Žumberak kao i njegov djed i otac”, zaključuje Jerneić.

MALI JAN PRIMA SAKRAMENT KRŠTENJA / FOTO: JURAJ JERNEIĆ

 

FOTO
mons. Juraj Jerneić
Pretraži po oznakama
Back to top button
Close