Jaska i okolicaVijesti

RODE SPAJAJU | Manifestacija “Rodino ljeto u Kupčini” | foto

U vožnji čamcima Kupom, razgledavanju Zavičajnog muzeja Donja Kupčina, izložbi fotografija o rodama, izložbi slika s likovne kolonije “Rodino ljeto u Kupčini“, domaćim tradicijskim delicijama, etno sajmu, predstavljanju knjige Anđelke Vidović “Tak se negdar živelo“ te etno koncertu – uživali su mnogobrojni posjetitelji za jučerašnje manifestacije “Rodino ljeto u Kupčini” održane u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina.

Povodom Dana roda, Europske godine kulturne baštine, 45. godišnjice osnutka Zavičajnog muzeja Donja Kupčina i 10 godina provedbe projekta “Zaštita i očuvanje bijele rode u Zagrebačkoj županiji“ Javna ustanova Zeleni prstenTuristička zajednica Pisarovina povezali su kulturnu i prirodnu baštinu prekrasne Zagrebačke županije bijelom rodom kao simbolom očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika.

 

 

“Europska kulturna i prirodna baština Donje Kupčine i Zagrebačke županije omogućuje nam da bolje razumijemo prošlost te da na taj način ujedno stvaramo čvrsto polazište za zajedničku budućnost. Važno je naglasiti kako kulturna i prirodna baština grade snažnije društvo, omogućuje prezentirati svijetu što imamo i neophodno je zaštiti i očuvati je” – istaknuo je načelnik općine Pisarovina Tomo Kovačić.

“Bijela roda jedna je od najpopularnijih ptičjih vrsta u Hrvatskoj. Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama. Prisutnost bijelih roda u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.” – naglasila je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten.

Iza naslova knjige “Tak se negdar živelo” krije se cjelovita priča o povijesti sela Donja Kupčina. Zabilježene su legende, vjerovanja i običaji o narodnom seoskom životu iz prošlosti prenošeni usmenom predajom kao autentična sjećanja pojedinaca. Zabilježeno je i bogatstvo narodne tradicije. Kroz zgode i detalje čitatelju se približavaju trenuci seoske povijesne zbilje kroz nekoliko desetljeća prve polovice 20. stoljeća.

Na “Rodinom ljetu u Kupčini” među brojnim uzvanicima bili su i zamjenik župana Hrvoje Frankić i zamjenik jaskanskog gradonačelnika Stipe Bučar.

FOTO
JU Zeleni prsten Zagrebačke županije
IZVOR
JU Zeleni prsten Zagrebačke županije
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close