Jaska i okolicaVijesti

Šampionsko priznanje za traminac Josipa Rajakovića iz Krašića

Na ovogodišnjoj 51. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske, koja će večeras svečano biti otvorena u Sportskoj dvorani u Svetom Ivanu Zelini, šampionsko priznanje biti će uručeno tramincu Josipa Rajakovića iz Krašića.

Ove je godine ocijenjeno 300 vina, a šampionom će biti proglašena izborna berba prosušenih bobica traminca, iz 2017., Josipa Rajakovića. Naime, od ove godine, u sklopu ove izložbe dodjeljivati će se i nagrade za najbolje ocijenjena vina Zagrebačke županije.

“Nakon 15 godina županijskog ocjenjivanja, ove godine ono je prvi puta organizirano u sklopu ocjenjivanja vina kontinentalne Hrvatske. Organizirali smo to s namjerom da ojačamo i osnažimo odličja koja će primiti naši vinari, da pripomognemo promidžbi vina ovoga dijela Hrvatske, ali i da damo naglasak na vinare koji vina proizvode za tržište.” –  kaže Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije i dodaje da su od 300 ocijenjenih vina, njih 177 proizveli vinari iz Zagrebačke županije, iz svih njezinih devet vinogorja.

U sklopu ovogodišnje Izložbe vina kontinentalne Hrvatske, održat će se nekoliko stručnih predavanja i radionica, a predstavljeni su i rezultati projekta zagrebačkog Agronomskog fakulteta “Klonska selekcija kultivara kraljevine”. Naime, nakon 15 godina provedbe – stručnih i znanstvenih, terenskih i laboratorijskih istraživanja, završen je taj projekt, koji je rezultirao sa četiri certificirana klona, koja će na tržištu biti od iduće godine. Odabrani klonovi, izdvojeni su na području Biškupeca, Blaževdola i Plešivice.

Oznake

Slična tema:

Close