OstaloVijesti

SDP sutra bira novo vodstvo, pravo glasa ima 12 tisuća članova stranke

Sutra Socijaldemokratska partija Hrvatske bira novo vodstvo. Uz novog predsjednika stranke (četvrtog u povijesti), bira se Predsjedništvo koje ima 17 članova te stotinjak članova Glavnog odbora.

Za predsjednika stranke natječe se pet kandidata: saborski zastupnik Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, načelnica Omišlja na Krku i saborska zastupnica Mirela Ahmetović, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, te pulski SDP-ovac Marino Percan.

Prema medijskim napisima, favoriti za predsjednika stranke su Kolar i Grbin, za koje se vjeruje da će ući u drugi krug. Oko Kolara se okupila stranačka struktura koja je podržavala bivšeg predsjednika Davora Bernardića, a oko Grbina njegovi protivnici. Uz Grbina su, naime, oni s kojima je pokušao srušiti Bernardića s čela stranke prije više od dvije godine, među kojima je i Jaskanac Mihael Zmajlović.

Grbinova platforma je bazirana na tome da stranku ne mogu i dalje voditi ljudi koji su zaslužni za izborni poraz, a svoju kvalifikaciju za predsjednika izvodi iz izbornoga legitimiteta jer je kao kandidat na zadnjem mjestu u svojoj izbornoj jedinici osvojio najveći broj glasova.

Na više od 280 izbornih mjesta glasati će oko 12 tisuća članica i članova s pravom glasa, od ukupno nešto više od 32 tisuće članova stranke. Prema stranačkim izbornim pravilima izborima mogu pristupiti samo članovi s podmirenom članarinom.

U našem gradu biračko mjesto je na adresi V. Mačeka 33 (Infocentar) gdje će glasati SDP-ovci iz Jastrebarskog i Klinča Sela.

Povezane vijesti

Back to top button