Jaska i okolicaVijesti

SEZONA GRIPE | Teoretski ista osoba ove godine gripu može dobiti više puta

Sezona gripe u punom je jeku, skoro 32 tisuće oboljelih

Prošli tjedan zabilježen je najveći broj dokazanih slučajeva oboljenja, a dosad ukupna brojka službeno registriranih iznosi 31.714 oboljelih od gripe. Broj oboljelih se stalno povećava, jer od prošlog tjedna cirkuliraju sva četiri tipa virusa gripe. I dalje je virus tipa B dominantan, ali sada se pojavio i novi soj, tako da postoji mogućnost da se oni koji su preboljeli gripu, zaraze još jednom, tipom A.

Cirkuliraju, dakle, oba tipa, A i B, sa svojim podtipovima, pa je teoretski moguće da se gripa ove sezone dobije i 4 puta, ako je imunološki sustav iznimno loš.

Još se ne očekuje pad intenziteta gripe i za očekivati je da ćemo još sigurno dva ili tri tjedna biti u visokoj koncentraciji oboljelih, prije nego što krene silaznom putanjom. Naime, najčešće, dok zima drži, ni gripa ne pušta.

Više oboljelih nego prošle godine

Što se tiče usporedbe s prošlom godinom, oboljelih je ove sezone više, a više je i komplikacija od oboljenja. Najveći je broj ukupno oboljelih zabilježen na području Grada Zagreba, te Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije.

POGLEDAJTE I OVO:  I ovog vikenda mnogo sadržaja na 'Adventu u Jaski'

U Zagrebačkoj su županiji, primjerice, prošlog tjedna evidentirana 694 nova slučaja, a ukupno je ove zime oboljelih od gripe na području naše Županije – 3.163 ljudi.

Kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece predškolske i školske dobi. Na razini Hrvatske, najviše je oboljelih, (njih 2.235) starosne dobi od 5 do 6 godina, dok je onih, od godine dana starosti do 4 godine, kao i onih od 7 do 14 godina, oko 1.400 (u svakoj od tih dobnih skupina).

Kad je riječ o smrtnim slučajevima, teško se dokazuje da je uzrok smrti upravo gripa, jek kad netko umre 10 dana nakon gripe, laboratorijski se virus više ne može dokazati, pa se smrt uglavnom pripisuje drugom uzroku, no u ovom trenutku prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u našoj je zemlji, do sada od gripe umrlo 27-ero ljudi.

Komentari:

Oznake
Close