Jaska i okolicaVijesti

Sjećanje na žumberačkog i hrvatskog velikana Tadiju Smičiklasa

U organizaciji udruge “Žumberački uskoci” i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, a u suradnji s Društvom Žumberčana “Tadija Smičiklas” iz Zagreba i Općinom Žumberak, u nedjelju je održana proslava 175. obljetnice rođenja povjesničara Tadije Smičiklasa, velikana hrvatske znanosti i kulture.

Svečanost je započela u Smičiklasovom rodnom selu Reštovu, gdje je pred njegovim spomenikom održan i prigodni govor i upaljene svijeće, a nastavljena je u prepunoj dvorani vatrogasnog doma u Sošicama.

O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Žumberka, o njegovim velikanima, značajnim povijesnim događajima i predstojećim planovima, govorili su između ostalih ravnatelj Javne ustanove “Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje” Kristijan Brkić, mr. Tomo Gvozdanović iz Samobora, član predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom prof. Nino Škrabe, predsjednik “Žumberačkih uskoka” Milan Radić, načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak i grkokatolički župnik u Jastrebarskom, otac Milan Stipić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupile su članice KUD-a “Marko Vukasović” iz Samobora, plesna skupina povijesnih plesova iz Konjščine KONTEA te pjesnik iz Dola Josip Bakalas.

Uz lokalno stanovništvo i Žumberčane iz okolnih gradova i naselja obilježavanju 175. godišnjice rođenja Tadije Smičiklasa u Sošicama, okupili su se brojni uzvanici i gosti, među kojima i uskočke postrojbe iz Senja i Klisa te predstavnici Karlovačke građanske garde.

Po završetku programa otkrivena je i spomen-ploču, koja podsjeća na 480. godišnjicu treće seobe uskoka na Žumberak (1538-2018), a koju su blagoslovili otac Milan Stipić i otac Marjan Jeftimov, grkokatolički župnik u Sošicama.

Foto
Matica hrvatska JastrebarskoMilan Duniskvarić
Izvor
Matica hrvatska Jastrebarsko

Povezane vijesti

Back to top button