Jaska i okolicaVijesti
U trendu

Škapularsko proštenje u Jastrebarskom | foto

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jastrebarskom, odnosno franjevačkom samostanu, u nedjelju je održano još jedno, tradicionalno i među Jaskancima omiljeno Škapularsko proštenje koje se uobičajeno održava u nedjelju nakon blagdana Gospe Karmelske i koje je kao i uvijek okupilo velik broj vjernika i hodočasnika iz cijelog jaskanskog kraja.

Samostanska crkva Majke Božje u Jastrebarskom

Samostanska crkva Majke Božje u Jastrebarskom, sagrađena je u 16. stoljeću, a obnovio ju je 1601. hrvatski ban i proslavljeni pobjednik bitke kod Siska, grof Tomo Erdödy.

Već 1719. franjevci su osnovali bratovštinu Majke Božje Škapularske koja je uspješno djelovala, a njezinim nastojanjem 1734. godine podignuta je u crkvi, s lijeve strane, pobočna kapela Majke Božje Škapularske, s istoimenim oltarom i grobnicom za članove bratovštine.

Početkom 18. stoljeća, uvedeno je i Škapularsko proštenje, glavno i najomiljenije proštenje u našem gradu, koje se redovito održava prve nedjelje nakon blagdana Majke Božje Karmelske.

Svečano misno slavlje s procesijom i kipom Majke Božje Škapularske predvodio je fra Mate Bašić, župni vikar u samostanu i župi Presvetog Trojstva u Karlovcu i doktorant na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Ljetna srpanjska nedjelja osim u vjerničkom, protekla je i u proštenjarskom ugođaju pa su se djeca radovala licitarima i prodavačima igračaka, a oni u malo ozbiljnijim godina boravili su uz štandove s gurmanskom ponudom i gvircem, tradicionalnim pićem za ovakve prigode.

Sličan sadržaj

Back to top button