Jaska i okolicaVijesti

Službeno počela ovogodišnja berba grožđa

Jaskanski vinari i ove godine pripremaju vrhunska vina i pjenušce. Naime, članovi udruge Portugizac Plešivica i njihovi gosti jučer su simbolično najavili berbe grožđa u našem kraju upravo kroz portugizac, mlado vino koje miriše na jesen i u kojem su među ostalima, još davnih dana uživali legendarni glumac i komičar Charlie Chaplin te čuvena američka plesačica Isadora Duncan koji su, vraćajući se s mora kočijom, zastali u Jaski odnosno na Plešivici.

Prigodna svečanost otvorenja berbe ove sorte održana je jučer na OPG-u obitelji Josipa Braje u Lokošin Dolu koja obrađuje oko 15.500 trsova, a uz portugizac u vinogradu ima i graševinu, rajnski rizling, chardonnay, bijeli pinot i crveni veltlinac. “Grožđe se uspjelo održati zdravim, imat ćemo fina vina” – komentirao je domaćin berbe.

Željko Gregorić, tajnik Udruge “Portugizac Plešivica”, rekao je da je godina za vinare počela stresno, uz ‘hladnu frontu’ i mraz koji je smanjio urod. No, svako zlo za neko dobro. “Manji urod dao je vrhunsko grožđe. ‘Puno’ je i sočno. Očekujemo i vina, ne samo sorte portugizac, na zavidnom nivou“, rekao je Gregorić. Smatra da bi ovogodišnji portugisci zbog sladora u grožđu, a onda i alkohola u vinu, mogli biti “ozbiljni” i “snažni”… Moći će se kušati već kroz mjesec i pol dana.

Revitalizaciju portugisca prije tridesetak godina pokrenula je Zagrebačka županija. Posadilo ga je tada četrdesetak vinara pa je danas na Plešivici pod ovom sortom pedesetak hektara vinograda. Vinarima koji nisu zanemarili ovu tradicijsku sortu i vratili je iz zaborava zahvalila je Gordana Matašin iz županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, a predsjednik Udruge Portugizac Plešivica, Tomo Haramija označio je početak berbe u kojoj su sudjelovale i čuvarice tradicije u narodnim nošnjama kao i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel koji je tom prigodom izjavio da portugizac tradicionalno najavljuje berbe, iako je Jaska i domovina pjenušaca za koje su pripreme već u tijeku. “Naš kraj poznat je po vrhunskim vinima, a za to su ponajprije zaslužni vrijedni ljudi kojima želim puno uspjeha u ovom, za njih najvažnijem dijelu godine” – istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Novosel.

Foto
TZGJZagrebačka županija
Back to top button