OstaloVijesti

Spavamo jedan sat duže | Je li ovo zadnje pomicanje sata unazad?

U nedjelju u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag te počinje zimsko računanje vremena – tako da se 3 sata računa kao 2 sata.

Zimskim računanjem vremena počinju i obveze za vozače, odnosno obveznu vožnju s upaljenim svjetlima i danju, a mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun struje, pa će se niža tarifa obračunavati u razdoblju od 21 do 7 sati.

Zimsko računanje vremena trajat će do 31. ožujka 2019. godine. Je li ovo zadnji put da pomičemo kazaljke unatrag znat ćemo kad EU parlament i Vijeće odluče o prijedlogu Europske komisije, donesenom prije nešto više od mjesec dana, da se pomicanje sata ukine.

Naime, Europska komisija objavila je u rujnu prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini obzirom da se i velik broj građana u anketama izjasnio za to, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Svaka država članica do travnja iduće godine tako treba odlučiti i odabrati namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena. Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi 31. ožujka 2019, a države koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje pomicanje 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Oznake
Close