OstaloVijesti

Spavamo jedan sat duže | Je li ovo zadnje pomicanje sata unazad?

U nedjelju u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag te počinje zimsko računanje vremena – tako da se 3 sata računa kao 2 sata.

Zimskim računanjem vremena počinju i obveze za vozače, odnosno obveznu vožnju s upaljenim svjetlima i danju, a mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun struje, pa će se niža tarifa obračunavati u razdoblju od 21 do 7 sati.

Zimsko računanje vremena trajat će do 31. ožujka 2019. godine. Je li ovo zadnji put da pomičemo kazaljke unatrag znat ćemo kad EU parlament i Vijeće odluče o prijedlogu Europske komisije, donesenom prije nešto više od mjesec dana, da se pomicanje sata ukine.

Naime, Europska komisija objavila je u rujnu prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini obzirom da se i velik broj građana u anketama izjasnio za to, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Svaka država članica do travnja iduće godine tako treba odlučiti i odabrati namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena. Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi 31. ožujka 2019, a države koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje pomicanje 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Komentari:

Oznake
Close