Jaska i okolicaVijesti
Izdvojeno

Sportski tereni u Mladini izazvali burnu raspravu | audio

Priopćenje pod nazivom “Ucjena Jaskancima: ili novci ili zemljište!” odaslao je i objavio gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, nakon što je na sjednici Gradskog vijeća, prošlog petka, donesena odluka da se sportski tereni u Mladini koje koristi NK Vinogradar i dijelom motocross klub Jaska, prenesu u vlasništvo tvrtke Ceste Jastrebarsko i ujedno daju na upravljanje gradskoj Sportskoj zajednici, koja pak te terene klubovima daje na korištenje.

Google Earth

Takvoj odluci prethodila je burna rasprava s brojnim prigovorima oporbenih HDZ-ovih vijećnika, kako zbog toga što je na dnevni red uvrštena kao dopunska, a ne redovna točka, tako i zbog činjenice što je investitor tamošnjih objekata, Ivan Rubinić, još u studenom prošle godine Gradu poslao zahtjev za kupnju tog zemljišta u Mladini, na koji nije dobio odgovor. Naime, kako je zemljište na kojem su izgrađeni objekti NK Vinogradara gradsko, a investicija na njima privatna, i kako ti imovinsko-pravni odnosi u Mladini nikada nisu riješeni, sponzor kluba poslao je gradu prijedlog da mu se, kao fizičkoj osobi, omogući kupnja zemljišta.

No, sporno zemljište, dobila je gradska tvrtka Ceste Jastrebarsko, čemu su prethodila brojna prepucavanja. Zašto se Grad odlučio na takvo rješenje, vijećnicima je pojasnila pročelnica Irena Strmečki Šlat:

 

Nakon uvodnog obrazloženja prvi se za raspravu javio HDZ-ov vijećnik Miljenko Pavlaković:

 

 

U više navrata Pavlaković je pitao: “Čemu žurba s donošenjem takve odluke?” i istaknuo:

 

“Zašto taj zahtjev nije stavljen na dnevni red?” – pitao je Pavlaković i dodao:

 

U raspravi je sudjelovao i Tomislav Preprotić (također iz HDZ-a):

 

Pa je te zakonske odredbe Preprotić i pojasnio:

 

Nakon oporbenih primjedbi i kritika na predloženu odluku, za govornicu je izašao gradonačelnik Zvonimir Novosel:

 

A ovim potezom mi štitimo i klub i grad, rekao je, nadalje, gradonačelnik.

 

Ovome je gradonačelnik dodao:

 

 

Iznosio je Novosel i druga saznanja:

 

Suočeni s takvim saznanjima, predlažem odluku koja je pred vama, naglasio je, nadalje, gradonačelnik:

 

Vijećnik Pavlaković, koji je pokušavajući osporiti tu odluku, za govornicu je izlazio čak 7 puta i gotovo svaki put prigovarao zbog njezinog žurnog donošnja:

 

U raspavi koja je trajala više od sat vremena, sudjelovalo je i nekoliko vijećnika iz vladajuće većine u gradskom vijeću, među kojima je bio i SDP-ov Nedeljko Bujan:

 

Na kraju, prilikom glasanja, gradonačelnikov prijedlog dobio je većinu glasova, protiv su bili samo vijećnici HDZ-a.

 

Propćenjem se obratio gradonačelnik

Nakon odluke Gradskog vijeća, kojom se zemljište na području katastarske općine Plešivička Reka, na lokaciji Mladina, prenosi u vlasništvo tvrtke Ceste Jastrebarsko, koja je u stopostotnom vlasništvu Grada Jastrebarskog, uslijedile su brojne i različite reakcije. Priopćenjem pod nazivom “Ucjena Jaskancima: ili novci ili zemljište!” javnosti se obratio i gradonačelnik Zvonimir Novosel:

PRIOPĆENJE PROČITAJTE OVDJE

“Ucjenom želi oteti gradsko zemljište, vijećnici rekli NE!” – na prijedlog gradonačelnika Zvonimira Novosela većina vijećnika Gradskog vijeća izglasala je „Odluku o raspolaganju nekretninama u vlasništvu Grada Jastrebarskog osnivanjem prava plodouživanja u korist Sportske zajednice Grada Jastrebarskog, te unosom nekretnina u trgovačko društvo Ceste Jastrebarsko d.o.o. povećanjem temeljnog kapitala“, kojom se katastarske čestice na području k.o. Plešivička Reka, lokacija Mladina, prenose u vlasništvo tvrtke Ceste Jastrebarsko d.o.o., koja je u stopostotnom vlasništvu Grada Jastrebarskog.

Izravni povod ovakvoj odluci, koja je kao dodatna točka došla na dnevni red sjednice Gradskog vijeća održane 26. siječnja 2018. godine, je zaštita gradskog zemljišta koje koristi NK Vinogradar od toga da ga ne preuzme jedna privatna osoba. Naime, Gradu Jastrebarskom je krajem prošle godine upućen zahtjev jedne privatne osobe da mu se prizna njegova privatna ulaganja u sportske objekte, konkretno svlačionice, travnato igralište i igralište s umjetnom travom, tribine te uz to vezani dodatni troškovi, naknade i doprinosi. Iznos tog ulaganja prema procjeni iz zahtjeva te privatne osobe iznosi 7.364.238,94 kune, u što nije uključena naknada vodnog doprinosa kojeg dotični također potražuje i zahtijeva da mu se dodatno isplati. U svom zahtjevu, privatna osoba traži nagodbu s Gradom Jastrebarsko prema kojoj bi mu Grad trebao isplatiti kompletan iznos ili u protivnom traži da mu Grad prizna pravo vlasništva nad spomenutim nekretninama, a kako navodi na ime stjecanja prava vlasništva građenjem. Radi se o kčbr. 1365/5, 1365/6, 1365/7, 1365/8, 1365/9 i 1365/10 ukupne površine 2830 kvadratnih metara.

“Gradski vijećnici i ja kao gradonačelnik nismo ti koji bi trebali raditi istrage vezano uz izvor sredstava, kako su se ona računovodstveno prikazivala u klubu, je li sve rađeno sukladno zakonu i postoji li u svemu ovome još i elementi udružene aktivnosti. To će napraviti sportska inspekcija i nadležne državne službe. Međutim, Grad Jastrebarsko je mimo znanja doveden u situaciju u kojoj ga se ucjenjuje. Ili povrat novaca ili zemlja. A i novci i zemljište su javno dobro svih građana ovog grada te nećemo dozvoliti da to sada dođe u ruke jednog čovjeka, pod okolnostima koje su vrlo sumnjive” – istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel i naglasio kako je Grad već u upravni postupak uputio prijedlog za obnovu postupka utvrđivanja građevinske čestice, jer se ispostavilo da je dotična privatna osoba bez znanja i sudjelovanja Grada kao stranke u postupku, uspio u studenom 2014. godine ishoditi Rješenje o izvedenom stanju, izdano od Odsjeka za prostorno uređenje i gradnju, Ispostava Jastrebarsko.

Dodano u cijelom slučaju zbunjuje činjenica da se privatna osoba koja želi povrat više od 7,5 milijuna kuna ili kroz pravo vlasništva potražuje nogometne terene, svlačionice i tribine na spomenutim katastarskim česticama, svih ovih godina prikazivala kao najveći donator i dobrotvor kluba. U tom smislu nisu jasni odnosi između te osobe, njegove tvrtke koja je glavni sponzor i sportske udruge NK Vinogradar. Da stvar bude krajnje nelogična govori podatak da je dotična privatna osoba od sportske udruge NK Vinogradar uspjela ishoditi potvrdu o svojim ulaganjima. Naime, u dopisu koji je odvjetnik koji zastupa privatnu osobu poslao Gradu Jastrebarskom navodi se da privatna osoba ima potvrdu Skupštine kluba NK Vinogradar od 18. lipnja 2013. godine, kojom ga se priznaje kao investitora te se njegova ulaganja u klub priznaju kao tražbina.

“Kontekst čitavog ovog slučaja krajnje je neobičan. Prvo je neobično kako se netko iz pozicije najvećeg donatora pretvorio u investitora, a drugo pitanje je zašto je uopće Skupština NK Vinogradara jednom čovjeku omogućila takvu kontrolu nad klubom? Omogućili su mu da ako to poželi može porušiti igralište, svlačionice i tribine ili čak ovršiti klub. Problem za grad Jastrebarsko je činjenica da je to sve na gradskom zemljištu, kojeg se sada ta privatna osoba želi domoći. Nadalje, NK Vinogradar od svih sportskih udruga godišnje dobiva najviše gradskog novca, u klubu treniraju naša djeca i mladi i ja kao gradonačelnik neću dozvoliti da svi mi budemo taoci gramzivosti jednog čovjeka, koji se svih ovih godina lažno prikazivao kao najveći dobrotvor. Grad će se svim silama boriti da zemljište ostane na korištenje klubu NK Vinogradar, a ne da padne u privatne ruke” – izjavio je gradonačelnik Zvonimir Novosel istaknuvši kako će Grad Jastrebarsko o ovom slučaju informirati državne institucije i pokrenuti pravne korake s ciljem zaštite svojih prava.

-Priopćenje Gradonačelnika-

 

Pravila komentiranja na radio-jaska.hr

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close