Izbori2021

Sutra se održavaju lokalni izbori, donosimo sve bitne informacije

Sutra se održavaju lokalni izbori na kojima će građani birati gradonačelnike, općinske načelnike, župane te njihove zamjenike kao i članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave. U gradu Jastrebarskom i općini Klinča Sela održavaju se i izbori za mjesnu samoupravu.

U Jastrebarskom će se izbori sutra provoditi na 53 biračka mjesta. 43 biračka mjesta su u gradskim naseljima i 10 u gradu Jastrebarskom. U odnosu na posljednje izbore samo su dvije izmjene biračkih mjesta: u Bukovcu Svetojanskom to je sada kuća obitelji Ferko, a u Jastrebarskom se sutra neće glasati u zgradi Općinskog suda, već u dvorišnoj zgradi Općinskog suda Jastrebarsko.

Birači na području grada Jastrebarskog, prilikom dolaska na birališta, sutra će dobiti ukupno 5 glasačkih listića. Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika treba zaokružiti jednog od 5 kandidata. Na glasačkom listiću za izbor članova Gradskog vijeća treba zaokružiti jednu od 6 kandidacijskih lista. Na glasačkom listiću za izbor župana Zagrebačke županije, birači od 4 kandidata trebaju odabrati jednog, a na glasačkom listiću za izbor članova Županijske skupštine, od ponuđenih 9 kandidacijskih lista, također treba odabrati jednu.

I na koncu birači će dobiti i glasački listić za izbor članova mjesnih odbora odnosno gradskih četvrti, a od ponuđenih lista biraju jednu. U naseljima Čabdin, Donji Desinec, Gornja Reka, Slavetić, Vlaškovec i Volavje nema izbora za mjesnu samoupravu pa će tamošnji birači dobiti 4 glasačka listića, a ne 5 kao svi drugi.

Na sutrašnjim lokalnim izborima, na području grada Jastrebarskog, pravo glasa ima 13.729 građana. Općina Klinča Sela ima 4.507 birača, u Pisarovini ih je 3.047, općina Krašić ima 2.083 birača, a općina Žumberak 753.

Zagrebačka županija ima 274.782 birača.

Oni birači koji sutra ne budu u izvodu popisa birača, moći će glasovati samo ako u nadležnom matičnom uredu ishode potrebnu potvrdu za glasovanje. U Jastrebarskom je to ispostava Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji, ul. Vladka Mačeka 2, dvorišna zgrada, gdje će od 7 do 19 sati sutra biti organizirano dežurstvo.

Potvrde za glasovanje moći će se sutra dobiti i u uredima u općinama Klinča Sela, Pisarovina i Krašić.

Birači na biralište trebaju doći s maskom i sa sobom ponijeti svoju kemijsku olovku

Evo i nekoliko tehničkih uputa za sutrašnje izbore – obvezne su maske, kako za birače i članove biračkih odbora, tako i za promatrače i novinare. Maske moraju nositi i osobe koje na otvorenom čekaju ulazak u objekt gdje je biračko mjesto, ako ne mogu držati razmak veći od dva metra.

Biraču koji dođe bez maske ovlašteni su masku dati predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora. Upute za lokalne izbore vrlo su slične onima koje su u srpnju prošle godine vrijedile za parlamentarne, a razlika je, što su maske tada bile preporuka, a sada su obveza, te što je razmak od metra i pol povećan na dva.

Birač nakratko skida masku jedino kada član odbora utvrđuje njegov identitet; birači s oštećenjima na rukama obvezno moraju nositi rukavice, a svi birači na ulasku u prostoriju moraju dezinficirati ruke. Preporučuje se da birač donese svoju kemijsku olovku, kojom će glasati, no i tada mora na ulazu dezinficirati ruke.

U prostoriju za glasovanje birači ulaze i izlaze jedan po jedan, držeći razmak od najmanje dva metra, u prostoriji ih istovremeno može biti samo onoliko koliko je označenih mjesta za glasovanje. Članovi biračkih odbora, promatrači, predstavnici medija i svi drugi ne mogu obavljati svoje dužnosti ako imaju povišenu temperaturu ili respiratorne simptome.

Državno izborno povjerenstvo je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo izdalo upute za birače koji su pozitivni na COVID-19 ili su u izolaciji.

Oni koji su zaraženi ne smiju biti u kontaktu s članom biračkog odbora, pa će umjesto njih glasovati osoba od povjerenja i to ispred ulaza u kuću ili stan. Građani koji su izolaciji također će moći glasati ispred kućnog praga.

Svi oni trebaju tri dana prije održavanja izbora ili na dan izbora dopodne obavijestiti Gradsko izborno povjerenstvo da žele glasovati. Osobe koje na dan izbora imaju povišenu temperaturu ne bi smjele pristupiti biračkom mjestu, a ako žele glasovati moraju o tome moraju obavijestiti birački odbor.

Sve osobe koje ne mogu na dan izbora zbog bolesti ili invaliditeta pristupiti biralištu o tome također trebaju obavijestiti Gradsko izborno povjerenstvo.

Povezane vijesti

Back to top button