Jaska i okolicaVijesti

Sutra slavimo Veliku Gospu

Katolička Crkva sutra slavi Veliku Gospu ili Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. U Hrvatskoj je 15. kolovoza neradni dan, odnosno državni blagdan.

Među brojnim svetkovinama Blažene Djevice Marije, Velika Gospa je najznačajniji marijanski blagdan.

U jaskanskom kraju postoje mnoge crkve posvećene Blaženoj Djevici Mariji, a neke su posvećene baš Marijom Uznesenju. Među njima je i jaskanska samostanska crkva, koja je prije svega poznata po škapularskom poštenju i proslavi blagdana Majke Božje Karmelske, no ona je posvećena upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije, čemu je posvećen i njezin glavni, mramorni oltar. Mise se će sutra služiti u uobičajenim nedjeljnim terminima.

I župna crkva u Kupincu nosi ime Uznesenja Blažene Djevice Marije, baš kao i grkokatolička župna crkva u Pećnom i rimokatolička kapela u Sošicama na Žumberku. Iako su ta žumberačka sela uglavnom opustjela, na Veliku Gospu se u Pećnom svake godine okupi veliki broj vjernika, pa će tako sigurno biti i sutra. Sveta liturgija je u 11 sati. Na blagdan Velike Gospe u našem se kraju tradicionalno održava i veliko proštenje sa svečanim misama u Dolu u župi Pribić u crkvi Majke Božje dolske. Proštenjarske i hodočasničke svete mise su u 8 i 11 h. Jutarnju će služiti domaći župnik Stjepan Dijaneš, a koncelebriranu svetu misu od 11 h predvodi magistar Tomislav Hačko. Za okrepu hodočasnika pobrinut će se kao i uvijek pribićki vatrogasci.

Blagdan Velike Gospe ponovo će okupiti velik broj vjernika i hodočasnika iz cijelog jaskanskog kraja pa i šire u proštenjarkoj kapeli Blažene djevice Marije Sniježne u Volavju jer ova kapela i svetište imaju dugu tradiciju slavljenja tog i drugih marijanskih blagdana.

U četvrtak će tamo biti uobičajeno služene tri svete mise kaže vlč. Gojislav Kovačić, upravitelj svetišta:

 

Recimo da će središnje misno slavlje na veliku gospu u Volavju predvoditi domaći sin Ivan Bingula, te da će večernja misa tradicionalno biti u župnoj crkvi u Petrovini od 19 h.

Mnogi će, dakle, sutra posjećivati crkve i svetišta, a mnogi će iskoristiti sutrašnji blagdan za odmor, osobito oni koji su neradni dan spojili s petkom pa im predstoji produženi vikend.

Sličan sadržaj

Back to top button