Jaska i okolicaVijesti

Sutra svečano na Plešivici

Uruga Ruralno srce Plešivice, obilježiti će ove nedjelje, 19. svibnja, 110. obljetnicu postavljanja, odnosno klesanja i otkrivanja spomenika Ljudevitu Gaju, u šumi Gaj na Plešivici, koja je tada, dakle 1909. godine, postavljena u čast 100. obljetnice rođenja ovog velikana. Kamen je danas na planinarskoj stazi.

Želeći stazu s “Gajevim kamenom” označiti kao izletničko – turističku, ali i povijesno – edukativnu, postavljene su metalne table na ulazu u šumu Gaj pored ceste Plešivica – Samobor, počišćena je jedna od dvije staze koje vode od podnožja šume do spomenika, te prigodno označena strelicama.

Svečanost otvorenja održati će se sutra kraj donje table na cesti Plešivica-Samobor s početkom u 15 sati. Uruga Ruralno srce Plešivice predvidjela je ‘isti’ ceremonijal kao i 1909. godine s otkrivanjem, to jest skidanjem hrvatske zastave s table i pjevanjem Lijepe naše uz prigodnu riječ.

Nakon toga, svi koji žele popeli bi se do Gajevog kamena, a koji ne, otišli bi cestom do prijevoja Poljanice. Kraj Gajevog kamena predviđeno je krače zadržavanje i odmor uz prigodni pjenušac i fotografiranje, te nastavak puta po vrhu brda i planinarskoj stazi do Poljanica. Na Poljanicama će organizatori pripremiti prigodni domjenak za sve sudionike. Uz ostale goste, očekuju se predstavnici tri planinarska društva koja imaju svoje planinarske puteve na Plešivici, a to su HPD Jastrebarsko, HPD Japetić Samobor i HPD Matica Zagreb.

Udruga Ruralno srce Plešivice, čiji je predsjednik Milan Ivančić, bavi se, među ostalim, očuvanjem svekolike kulturne i povijesne baštine našega kraja kroz zapisivanje i publiciranje, obilježavanje i uređivanje, a sutrašnje događanje na Plešivici upravo je dio te povijesne priče.

Pretraži po oznakama
Back to top button
Close