Jaska i okolicaVijesti

Sutra svečano otkrivanje spomen obilježja kardinalu Franji Kuhariću

Pribićki kraj s veseljem iščekuje sutrašnji dan kada će svečano biti otkriveno spomen obilježje blagopokojnom kardinalu i zagrebačkom nadbiskupu Franji Kuhariću, koji je prije stotinu godina rođen u Gornjem Pribiću.

Cijela ova godina u njegovoj rodnoj župi proglašena je stoga, njemu u čast, godinom kardinala Kuharića, a središnji događaj biti će sutrašnje svečano otkrivanje i blagoslov spomenika, koji će obaviti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Tim povodom u Pribiću Crkvenom okupiti će se sutra prijepodne brojni štovatelji pokojnoga kardinala, te predstavnici Zagrebačke nadbiskupije, na čelu s već spomenutim uzoritim kardinalom Josipom Bozanićem, kao i pomoćni biskupi: Ivan Šaško i Mijo Gorski, te čelni ljudi Zagrebačke županije (koja je financijski pomogla podizanje spomenika) župan Stjepan Kožić i predsjednik županijske skupštine Damir Mikuljan, kao i domaćini, čelnici općine Krašić, koja je i nositelj cijeloga toga projekta.

Načelnik krašićke općine – Josip Petković Fajnik.

 

Velika želja bila je, naime, da se kardinalu Franji Kuhariću izradi spomenik u prirodnoj veličini, u čemu se i uspjelo.

 

Autor spomenika ja kipar Tomislav Kršnjavi, a cijeli projekt košta oko 350 tisuća kuna. Sutrašnje slavlje, tijekom kojeg će najprije biti otkriven kip kardinala Kuharića, a potom služena i sveta misa, započet će u 10:30 h, a prije obreda svečanoga otkrivanja i blagoslova spomen obilježja, pobožnost Krunice Blažene Djevice Marije, od 10 sati u župnoj će crkvi svetoga Siksta, predvoditi bogoslovi.

Otkrivanje spomenika upriličeno je uoči blagdana svetog Franje Asiškog, kardinalovog imendana, koji se slavi u petak 4. listopada, a kako je dan ranije, 3. listopada, spomendan proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, u Krašiću će također svečano biti i u četvrtak, 3. listopada. Od 18 sati služiti će se sveta misa, a potom će dvojici kardinala u čast biti održan i koncert, o čemu načelnik krašićke općine Josip Petković Fajnik kaže:

 

Koncert Tomislava Bralića i klape Intrade počinje u četvrtak u 19:30 sati. Cijena ulaznice iznosi 10 kuna.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close