OstaloVijesti

‘Suze svetog Lovre’ | Naredne noći nebeski fenomen i spektakl

Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre (10. kolovoza) događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, poznati i kao ‘suze svetog Lovre’, jedan su od najljepših i najaktivnijih pljuskova meteora, a ove godine po prognozama maksimum će biti u noći s 12. na 13. kolovoza, dakle naredne noći.

Stoga astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Saturn i Jupiter, a kasnije iza ponoći Mjesec i Mars.

Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra kako bi se što bolje moglo promatrati ovaj nebeski spektakl. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 h kada izlazi Mjesec koji će svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora.

Najbolje vrijeme za opažanje je ipak od ponoći do zore, ali će nas malo ometati Mjesec svojim sjajem stoga nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

foto: Reuters

FOTO
Katolički tjednik
Pretraži po oznakama
Back to top button
Close