Jaska i okolicaVijesti

Sve informacije o odgovornom postupanju otpadom građanima Jastrebarskog na jednom mjestu

U sklopu EU projekta Jarecikliram, na Reciklažnom dvorištu Božićka u Jastrebarskom, održana je prezentacija sustava odvojenog prikupljanja otpada na području našega grada, te predstavljena besplatna mobilna aplikacija Jarecikliram. Zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat tom je prilikom istaknuo:

 

Grad Jastrebarsko među prvim je gradovima koji su postavili zelene otoke, mjesta na kojima građani mogu odlagati pojedine vrste otpada. Na području Grada nalaze se ukupno 32 lokacije s nadzemnim i polupodzemnim spremnicima. Građanima je omogućen i besplatan odvoz glomaznog otpada na kućnom pragu, Grad Jastrebarsko osigurao je i funkcioniranje mobilnog reciklažnog dvorišta postavljenog tijekom godine na 30 lokacija u gradskim naseljima, kako bi i stanovnicima tih naselja bilo dostupnije odvojeno odlaganje pojedinih vrsta otpada.

Najbolja potvrda dosadašnjih napora koje Grad kontinuirano ulaže kroz razne segmente kako bi naš okoliš očuvao čistim za buduće generacije su osvojene nagrade i priznanja za Najbolja rješenja i prakse iz područja energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, te visoko 7. mjesto u Hrvatskoj po stopi odvojeno prikupljenog otpada, što za prošlu godinu iznosi 31,7%. Podsjetio je na to dogradonačelnik Šlat, te još dodao:

 

A svaki građanin sada može prijaviti nepropisno bačeni otpad ili štete na zelenim otocima. Pokrenuta je, naime, besplatna mobilna aplikacija i otvorena internet stranica. Više doznajemo od Maje Rožić, savjetnice u gradskom Upravnom odjelu za gospodarstvo i društvene djelatnosti:

 

U sklopu EU projekta Jarecikliram, na Reciklažnom dvorištu Božićka, održana je i zanimljiva prezentacija:

 

Zdenko Komorčec okupljenima je iznio i nekoliko zanimljivih podataka, poput onoga da svaki stanovnik Hrvatske godišnje prosječno proizvede više od 403 kilograma otpada, te da je jednoj plastičnoj boci potrebno više od 500 godina za razgradnju. Naglasio je kako bi takve informacije trebale zabrinuti svakog pojedinca, te ga osvijestiti da i jedan čovjek čini razliku, te je na njemu odgovornost da spriječi nastanak otpada i da odgovorno postupa s njim.

jarecikliram.hr

 

Povezane vijesti

Back to top button