Jaska i okolicaVijesti

Svečano otvorena prva butelja mladog vina “Portugizac Selection” udruge Portugizac Plešivica

Udruga Portugizac Plešivica organizira je u subotu u Zagrebu predstavljanje i kušanje prvog mladog vina koje obilježava jesen. Riječ je, dakako, o portugiscu, čijih je 10-tak proizvođača s Plešivice u suradnji s tamošnjom Poljoprivrednom zadrugom proizvelo tisuću litara mladog vina “Portugizac Selection”.

Njegova prva degustacija održana je u subotu u vinskoj kući Witrina u Vlaškoj ulici 7 na Europskom trgu u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog, te uz podršku županijske i gradske Turističke zajednice.

Ovo je prva takva svečana i promotivna aktivnost udruge Portugizac Plešivica, a ove će se godine njihova vina moći kupiti i degustirati tijekom nadolazeće manifestacije “Kesteni i portugizec” koja se tradicionalno održava uz potporu Grada Zagreba 17. i 18. listopada na Bundeku. Očekujemo ih i na Danima hrane i tradicijskih proizvoda u organizaciji Zagrebačke županije i Grada Zagreba, koji će se održati od 24. do 25. listopada na glavnom zagrebačkom Trgu u sklopu kojeg će se udruga Portugizac Plešivica predstaviti s Festivalom portugisca.

“Pozivamo sve ljubitelje mladog vina i domaćih tradicionalnih proizvoda da nam se pridruže tijekom nadolazećih manifestacija i uživaju u jeseni” – najavio je u subotu Tomo Haramija, predsjednik udruge Portugizac Plešivica, istaknuvši da su prošle godine pokrenuli pilot projekt zajedničke proizvodnje Portugisca Selection kako bi se na tržištu istaknuli s prepoznatljivim proizvodom s ondašnjih najboljih amfiteatara.

Prisutne je pozdravila i Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, koja je istaknula da je ovo bila specifična godina po svemu, ali posebna po odličnom Portugiscu Selection – pitkom, mladom vinu koje se odlično sljubljuje s kestenjem, sirevima te jelima od mesa i divljači. Stoga u njemu u jesen treba uživati.

Josip Kraljičković, pročelnik odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, osvrnuo se na osnivanje robne marke i prve početke promocije Portugisca Plešivica: „Prošlo je 20 godina od prve promocije Portugizac Plešivica, robne marke vina Zagrebačke županije. Čestitam udruzi i proizvođačima što su izdržali i što i danas na ovako dostojanstven način promoviramo Portugizac Plešivica. Čestitam organizatorima i želim im puno uspjeha, posebice našim vinarima u prodaji vina. Zagrebačka županija kao i svih ovih godina do sada, ulaže značajna sredstva u razvoj vinarstva i vinogradarstva te promociju vina i vinara. To će nastaviti i ubuduće i zato živjeli uz Portugizac Plešivica!“

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, osvrnuo se na dobre primjere prakse udruživanja vinara uz mogućnost povećanja količine i kvalitete te modernizaciju vinograda i vinarija za što su im na raspolaganju značajna sredstva nacionalnog proračuna te EU sredstva.

Među uzvanicima i brojnim medijima na događaju su prisustvovali i Stipe Bučar zamjenik gradonačelnika Grada Jastrebarsko, Petra Masnec voditeljica ureda Turističke zajednice grada Jastrebarsko, Zlatan Fröhlich stručni savjetnik Hrvatske gospodarske komore Zagreb, Ružica Rašperić donedavna dugogodišnja direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, osobe iz javnog i društvenog života – Mislav Togonal voditelj i urednik popularne emisije’Otvoreno’ na, Morana Zibar lovkinja iz kviza „Potjera“, Spomenka Saraga producentica turističkih filmova i direktorica Balduči filma, Sandra Rončević gastro blogerica – O slanom i slatkom: o svemu, Domagoj Jakopović – Ribafish hedonista i jedan od voditelja emisije 3, 2, 1 – kuhaj!, Mario Meštrović sommelier i vlasnik restorana Kaiser, Časlav Matijević riječki MasterChef, Antonella Malis operna diva, sopranistica koja je tom prigodom prisutne počastila i elegantnom glazbenom poslasticom te ostali gosti.

Prema predaji, portugizac se na brežuljcima Plešivice njeguje od početka 19. stoljeća. To je suho vino, tipično sortnog mirisa, ugodnih voćnih aroma i prepoznatljive svježine ali ima i potencijal za odležavanje u bocama, a mlado vino može se kupiti već za 30 kuna.

Foto
Vedrana Orlović
Back to top button