Jaska i okolicaVijesti

“Svetom Duhu na čast” u petak u Kapeli Svetog Duha

Jaskanski Ogranak Matice hrvatske u suradnji s Glazbenom školom Jastrebarsko organizira devetu godinu zaredom, tradicionalno uoči blagdana Duhova, poetsko-glazbeni program pod nazivom “Svetom Duhu na čast” u petak 7. lipnja s početkom u 20 sati u Kapeli Svetog Duha u Jastrebarskom.

Svake godine program “Svetom Duhu na čast” u taj mali biser crkvene arhitekture privlači sve veći broj posjetitelja, ljubitelja poezije i klasične glazbe, od kojih mnogi tada prvi put zakorače u ovu jaskansku kapelu koja se spominje još davne 1346.

Prebenda je uređena i crkva je obnovljena 1706, a u drugoj polovici 19. stoljeća kapela je preoblikovana i obnovljena u neogotičkom stilu, s novim svodom i zvonikom. Glavni oltar neobaroknih oblika postavljen je 1852, sa slikom Dolaska Duha Svetoga na Mariju i Apostole. Neogotički bočni oltar sa slikom Svete obitelji postavljen je nakon obnove, krajem 19. stoljeća. Svetište s trostranim završetkom očuvano je iz starije građevine.

U programu će sudjelovati Gradsko pjevačko društvo ”Javor”, profesori Glazbene škole, glumci Kazališta Škrabe i gosti iznenađenja, a ovogodišnji program održava se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog.

Kako bi oživjeli ovaj jedinstveni sakralni prostor i uoči blagdana Duhova skrenuli pažnju javnosti na ljepotu i vrijednost ove crkvice u samom središtu grada, organizatori najavljuju kako će i nadalje razvijati i obogaćivati program ovih poetsko-glazbenih večeri koje su postale zaštitni znak jaskanske kulturne scene.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close