OstaloVijesti

Svjetski poznati eko aktivist Martin Hutchinson u Jastrebarskom

Ovih dana u Hrvatskoj, po drugi put, nakon što je u travnju bio u Istri, boravi neobični par u trokolici.

Naime svjetski poznati eko aktivist, promicatelj brige o planetu Zemlji i zaštiti okoliša, Britanac Martin Hutchinson, biciklist i bivši vatrogasac iz Manchestera i njegov pas Starsky, crni mješanac labradora i border collia kojeg je napuštenog udomio u Portugalu, stigli su ponovo u Hrvatsku kako bi i ovdje ispunili svoju misiju započetu još 2006. godine u Meksiku.

Cilj je skrenuti pozornost najšire svjetske javnosti na probleme zagađenja prirode i kolektivnu, no prije svega i individualnu odgovornost svakoga od nas prema očuvanju okoliša. Hutchins kaže da u Hrvatskoj imamo prekrasnu i još uvijek relativno očuvanu prirodu te da i dalje trebamo maksimalno poraditi na tome da tako i ostane. Drži i da svatko može uložiti napor u postizanju tog cilja, makar i malim koracima poput ne odbacivanja smeća i otpada u okoliš, ozelenjivanjem javnih i privatnih površina, pošumljavanjem prostora, prevencijom nastajanja požara i sl.

 

Ovaj simpatični dvojac za dvodnevnog boravka u našem gradu susreo se sa zamjenikom gradonačelnika Domagojem Šlatom, svojim kolegama vatrogascima iz DVD-a Jastrbarsko, djelatnicima Hrvatskog šumarskog instituta te o svojim iskustvima s 13 godina duge eko-misije govorio i u našem programu.

Tako je Martin Hutchinson i za svog boravka u Jastrebarskom simboličnom gestom sađenja stabla trešnje na Centrali u produžetku aleje lipa, pokazao kako to učiniti nadajući se da će se i drugi povesti njegovim primjerom, a također, početkom rujna s našeg priobalja kamo uskoro odlazi, vraća se ponovo u unutrašnjost Hrvatske te će održati predavanja po školama što je i do sada činio u svim zemljama i gradovima kroz koje je prošao u proteklih 13 godina. Njegovo putovanje nastavlja se i dalje, plan je obići bliski i daleki istok te stići do Australije do 2030 godine.

S prijevodom:

Pretraži po oznakama
Back to top button
Close