Jaska i okolicaVijesti

Temom zbrinjavanja otpada u Jastrebarskom počeli se baviti nacionalni mediji

Postrojenje za zbrinjavanje opasnog medicinskog otpada u jaskanskoj gospodarskoj zoni u kojem se parnom sterilizacijom iskuhavaju: krvavi zavoji, šprice, kateteri, pelene i ostali opasni infektivni otpad iz svih medicinskih ustanova u Hrvatskoj, zakuhao je do te mjere da su se njime počeli baviti i nacionalni mediji, a u javnost su počeli izlaziti i različiti dokumenti temeljem kojih tvrtka Remondis Medison iz Draganića u našoj sredini posluje već tri godine, ali s privremenim dozvolama i mobilnim uređajem. Sada, kao što je poznato, želi trajni smještaj i trajnu dozvolu.

Istovremeno s kopijama različitih potvrda, dozvola i rješenja koja su to omogućila, te brojnim priopćenjima, objavljen je i zanimljiv podatak da je prema izvješću Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u 2016. godini, u Republici Hrvatskoj, proizvedeno 3.403 tone opasnog infektivnog otpada, a izvezeno je samo 934 tone medicinskog otpada.

Ispada da je Remondis Medison ‘obradio’ sav infektivni medicinski otpad, ali ostaje zabrinjavajuće pitanje što je s velikom količinom otpada koja nije izvezena?

Osim tog, još je jako puno pitanja o temi koja je ovoga ljeta Jasku digla na noge i čijih je više od tri tisuće stanovnika, zajedno s gradskim vodstvom, reklo NE zbrinjavanju i obradi opasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom.

U sljedećim danima bavit ćemo se traženjem odgovora na ta pitanja.

Sličan sadržaj

Back to top button