Jaska i okolicaVijesti

Ministar Ćorić i gradonačelnik Novosel održali sastanak

Ministar zaštite okoliša i energetike – Tomislav Ćorić i gradonačelnik Jastrebarskog – Zvonimir Novosel, održali su jučer sastanak vezan uz obradu opasnog i neopasnog medicinskog otpada tvrtke Remondis Medison u jaskanskoj gospodarskoj zoni, nakon kojeg je objavljeno priopćenje.

Prenosimo ga u cijelosti:

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i gradonačelnik grada Jastrebarsko Zvonimir Novosel održali su sastanak na temu planirane obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada od strane tvrtke Remondis Medison d.o.o.. Na sastanku, koji je održan u gradu Jastrebarsko, su uz ministra Ćorića i gradonačelnika Novosela sudjelovale i pomoćnica ministra Anamarija Matak te pročelnica resornog upravnog odjela Irena Strmečki Šlat.

Uvodno je gradonačelnik Novosel iznio niz pritužbi i izrazio nezadovoljstvo lokalne zajednice na rad tvrtke Remondis Medison d.o.o. U cilju kontinuirane komunikacije sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave i njihovim stanovnicima ministar Ćorić je na navode gradonačelnika odgovorio poduzetim radnjama u vezi ove teme od kada je preuzeo čelnu funkciju u Ministarstvu. Naglasio je kako je na prijedlog Inspekcije zaštite okoliša u prosincu 2017. godine rješenjem Remondis Medison d.o.o. ukinuo dozvole za rad, jer se mobilni uređaj za obradu otpada ne smatra onaj uređaj koji se koristi duže od 6 mjeseci na određenoj lokaciji te, u tom smislu, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom rok važenja dozvole ne može biti 5 godina. Spomenuta tvrtka trenutno ima dozvolu za rad mobilnog uređaja do 21. prosinca ove godine.

Usporedno s tim tvrtka Remondis Medison d.o.o. je predala zahtjev za prenamjenu prostora čime želi privremenu obradu medicinskog otpada prenamijeniti u stalni centar. Zbog toga je, a na zahtjev tvrtke Remondis Medison d.o.o, u tijeku postupak procjene utjecaja na okoliš za obradu opasnog i neopasnog medicinskog otpada parne sterilizacije na stacioniranoj lokaciji u Jastrebarskom. Javna rasprava u okviru navedenog postupka završila je 24. kolovoza 2018. godine. U skladu s odredbama Zakona o zaštiti okoliša, Ministarstvo je poručilo kako će razmotriti sve pristigle primjedbe zainteresirane javnosti, mišljenje Savjetodavnog stručnog povjerenstva u koje su uključeni i predstavnici grada Jastrebarskog i Zagrebačke županije, mišljenje nadležnih tijela te donijeti odluku o prihvatljivosti/neprihvatljivosti navedenog zahvata za okoliš.

„U okviru ovoga postupka bit će poštovano svako slovo zakona“ rekao je ministar Ćorić naglasivši kako će u nadolazećem razdoblju Ministarstvo predložiti izmjene i dopune Zakona o održivom gospodarenju otpadom kojima bi se dodatno unaprijedile i poboljšale odredbe zakona kojima se regulira rad mobilnih postrojenja za gospodarenje otpadom.

Na ministrove navode se nadovezao gradonačelnik Novosel: „Prije svega zahvaljujem građanima Jastrebarskog i koji su nam pomogli da se na ovaj naš slučaj skrene veća pozornost javnosti i nadležnih tijela. Grad Jastrebarsko protivi se uspostavi stalnog centra za obradu medicinskog otpada i naš stav je tu otpočetka jasan. Svjesni smo da se ovaj slučaj na kraju mora riješiti u okviru zakonskih mogućnosti te zbog toga zahvaljujem ministru Ćoriću što je došao na sastanak u Jastrebarsko i očekujem da će Ministarstvo uvažiti primjedbe grada i mišljenje stanovnika Jastrebarskog koje su dali u okviru javne rasprave“.

foto: Grad Jastrebarsko

Sličan sadržaj

Back to top button