Jaska i okolicaSportVijesti

Tradicionalni 40. Jaskanski planinarski put, prijave još danas

Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko ovoga vikenda organizira tradicionalni 40. Jaskanski planinarski put.

Kreće se u subotu 8. lipnja u 7:30 sati organiziranim prijevozom iz Jastrebarskog (sa Centrale) do Novog Sela Okićkog, gdje će početak jubilarnog, 40. Jaskanskog planinarskog puta označiti članovi kuburaške udruge Okić gromoglasnim pucnjem.

Planinari će, potom, preko Plešivice i Poljanica do Japetića, gdje je od 17:30 sati predviđen nastup pjevačkog zbora Ivan pl. Zajc, nakon čega će uslijediti druženje u planinarskom domu Žitnica i noćenje. Druženje se nastavlja u nedjelju kada je previđen obilazak drugog dijela Jaskanskog planinarskog puta, prema Žumberku, na relaciji Grabrak – Zečak – Zidane pećine – slap Brisalo. Sudionici, koji planiraju noćiti u planinarskom domu Žitnica na Japetiću, obvezno se, tijekom današnjeg dana, trebaju najaviti organizatoru (098 246 221).

O Jaskanskom planinarskom putu

Jaskanski planinarski put ili kraće JPP predan je na upotrebu 26. kolovoza 1979. godine kod planinarskog doma “Žitnica” na Japetiću, u čast 105. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj. Ovo izdanje dnevnika pripremljeno je povodom 30 godina od otvorenja JPP-a, 60 godina rada Hrvatskog planinarskog društva “Jastrebarsko” i 120 godina starosti sljemenske piramide, koja se sada nalazi na Japetiću. Trasu puta odredili su i obilježili članovi HPD “Jastrebarsko” na poticaj tadašnjeg tajnika Franje Novosela.

Put prolazi parkom prirode Žumberak – Samoborsko gorje, uglavnom istaknutim grebenima i vrhovima uz rub Panonske nizine odakle se pružaju lijepi vidici na dolinu Kupe te prema Zagrebu i dolini Save. Ako je dobra vidljivost pogled seže sve do Velebita, planina u Bosni pa čak i do Alpa.

JPP je do sada obišlo više od 1200 planinara. Ovo izmijenjeno i dopunjeno izdanje obuhvaća promjene na trasi puta radi lakšeg snalaženja u prirodi, veće sigurnosti obilaznika i uspješnijeg održavanja. Zahvaljujemo svim dosadašnjim obilaznicima puta, kao i onima koji ga namjeravaju obići, na primjedbama i pohvalama koje su nam pomogle da što bolje uredimo put, na obostrano zadovoljstvo.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close