Jaska i okolicaVijesti

Trihineloza divljih svinja potvrđena na području grada Jastrebarskog

Potvrđeni je slučaj trihineloze divljih svinja na području grada Jastrebarskog! Ta bolest sirovog mesa, utvrđena je, naime, kod divljih svinja ustrijeljenih u lovištu kojim gospodari lovačko društvo “Golub” Sveta Jana.

Uzorci sedam divljih svinja doneseni su 12. studenog u laboratorij Veterinarske stanice Jastrebarsko, gdje su u skupnom uzorku utvrđene ličinke Trichinelle, što je u petak 23. ovog mjeseca potvrdila i Služba veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, te o tome obavijestila jaskansku Službu za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Prema izjavi osobe koja je donijela meso na analizu, nitko od lovaca nije konzumirao meso divljih svinja, te je sva količina neškodljivo uklonjena. U obavijesti Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, odnosno njegove Službe veterinarske inspekcije u Karlovcu, stoji da su u Veterinarski zavod Vinkovci poslani uzorci tri divlje svinje (od ostalih, uzorci nisu bili količinski dostatni), te da su kod dva od ta tri uzorka, utvrđene ličinke trichinelle, a molekularnom pretragom uzoraka ličinki, ustanovljeno je da se radi o vrsti trichinella britovi.

Kako je nastupila sezona kolinja, kad mnogi kobasice rade tako da meso domaće svinje miješaju s veprovinom ili ih rade i od svinja koje su bile u slobodnom uzgoju u šumi, valja naglasiti važnost trihineloskopije, metode analize mesa kojom se otkriva zaraženost trichinellom. A trichinella, kao što je poznato, izaziva trihinelozu ili trihinozu, ozbiljnu parazitarnu bolest do koje dolazi nakon unosa sirovog ili nedovoljno pečenog mesa.

Da bi se sve to spriječilo, i meso domaćih, i meso divljih svinja, obvezno treba odnijeti na pretragu.

Komentari:

Oznake
Close