OstaloVijesti

TS Noćna smjena iz Australije: “Ovo posvećujemo Didi i svim tamburašima iz Jaske i okolice”

O ljudima koji su ostavili trag u našem gradu, kao i onima povezanima s njima, u našem mediju uvijek rado govorimo i pišemo, a upravo o takvoj osobi donosimo jednu kratku priču. On je Domagoj iz Melbournea, glazbenik i član tamošnjeg tamburaškog sastava Noćna smjena, te unuk pokojnog prof. Stanka Filkovića koji je u Jastrebarskom ostavio duboki trag.

“Dida je bio učitelj i vodio je razne tamburaške orkestre u Jaski i okolici. Mene je učio kada je došao u Australiju 1985. kada sam imao samo 8 godina. Didu sam ponovo vidio tek nakon 20 godina kad sam u 2005. došao u Hrvatsku svirati na Brodfest festivalu. Tada sam imao priliku još jednom svirati s didom, ali nažalost didi je bilo teško svirati, pa smo samo jednu pjesmu skupa svirali (Fijaker Stari). Nisam znao da će to biti zadnji put.” – kazuje nam Domagoj te šalje snimku (Friš Czardas) s njihove probe od pred neki dan, te poručuje kako ovu snimku posvećuje Didi i svim tamburašima iz Jaske i okolice.

“Nešto posebno… Nakon tri godine skinuli smo prašinu s instrumenata i uz pomoć prijatelja Branka i Brace odsvirali” – opisali su video dečki iz australskog tamburaškog sastava Noćna smjena.

Domagoj je prvi s desna u šeširu.

PROF. STANKO FILKOVIĆ – GLAZBENA LEGENDA

Profesor Stanko Filković bio je jaskanski doajen tamburaške glazbe i poznati učitelj glazbene kulture koji je preminuo 23. kolovoza 2014. g. u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici u 91. godini života. Neumorni glazbeni pedagog, rođen u Petrinji 24. lipnja 1924. godine, u naš je kraj sa suprugom Darinkom (također učiteljicom) došao sredinom 20. stoljeća i to najprije u Kostanjevac, a potom u Krašić i Draganić, te 1961. godine u Jastrebarsko, gdje je u osnovnoj školi radio sve do mirovine 1985. godine.

Stanko Filković odgojio je niz tamburaških naraštaja jaskanskog kraja te s uspjehom vodio brojne školske, tamburaške i pjevačke zborove, kao i negdašnje omladinske i vatrogasne, odnosno tamburaške i pjevačke ansamble. Uz ostalo, 1997. godine pokrenuo je Tamburaški orkestar DVD-a Čabdin te vodio tamburašku sekciju KUD-a umirovljenika Jastrebarsko.

Napisao je, a zatim i uglazbio stihove pjesme posvećene Jaski pod naslovom “Grade moj”, svojevrsne jaskanske himne koja će nas zauvijek podsjećati na Stanka Filkovića. Jaskanska lokalna zajednica u kojoj je proveo više od pola stoljeća života, svog je “maestra” nagradila nizom priznanja, pohvala, diploma i nagrada, a 2003. godine povodom Dana grada dobio je i Nagradu za životno djelo.

Iz Retrovizora Radio Jaske, 23. kolovoza:

 

Pretraži po oznakama
Back to top button
Close