Jaska i okolicaVijesti

U cijelosti poništena presuda kardinalu Stepincu

Vjernici su s radošću primili odluku Izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, koje je u cijelosti poništilo presudu zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Alojziju Stepincu kojega su komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te 5-godišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Nadbiskupov nećak Boris Stepinac, koji je zatražio reviziju presude, zahvalio je hrvatskom pravosuđu na tome što se učinilo i što je poništenjem presude, kako je rekao, skinuta ljaga s osobe kardinala Stepinca, njegove obitelji i hrvatskog naroda.

Odluka o reviziji postupka Stepincu na Županijskom sudu
Boris Stepinac, foto: Twitter

Kardinala Stepinca je u rujnu 1946. tadašnje Javno tužilaštvo NR Hrvatske, temeljem “Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države”, optužilo da je surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Presudu je 11. listopada 1946. donio Vrhovni sud koji ga je proglasio krivim po svim točkama optužnice.
Suđenje kardinalu Stepincu još je 1992. osudio Hrvatski sabor, koji je tada donio “Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu”. U njoj se, među ostalim, ističe da je na montiranom političkom sudskom procesu kardinal Stepinac nevino osuđen jer je “odbio po nalogu komunističkih vlastodržaca, provesti crkveni raskol i odvojiti Katoličku Crkvu Hrvata od Rima i Vatikana, s dalekosežnim ciljem uništenja Katoličke Crkve kao vjekovnog čuvara i zaštitnika očuvanja identiteta i slobode hrvatskog naroda”.

Premda hrvatski narod i Katolička Crkva nikada nisu priznali osudu nadbiskupu Stepincu, Hrvatski sabor izricanjem jasnog stava prema nepravednoj osudi kardinala Stepinca ispravlja jednu povijesnu nepravdu i uvredu hrvatskom narodu, ističe se u deklaraciji.

Preuzmi besplatnu aplikaciju

Sličan sadržaj

Back to top button