Jaska i okolicaVijesti

U Dječjem vrtiću od Nove godine veće plaće

U proračunu Grada Jastrebarskog, koji za iduću godinu iznosi 65.740.500 kuna, rashodi za zaposlene planirani su u ukupnom iznosu od 17 milijuna i 553 tisuće, što predstavlja 27% proračuna i povećanje je od 7,95% u odnosu na ovu godinu. Rashodi za zaposlene podrazumijevaju sredstva za plaće i materijalna prava, zaposlenih u Gradskoj upravi, Dječjem vrtiću Radost, Glazbenoj školi i Centru za kulturu Jastrebarsko.

Za prošlotjednog usvajanja proračuna, na sjednici Gradskog vijeća čulo se da povećane izdatke za plaće u idućoj godini, uvjetuje povećanje plaća za odgojitelje u dječjem vrtiću prema zakonskim odredbama. Naime, od 1. siječnja iduće godine, za obračun plaća u Dječjem vrtiću primjenjivat će se nova osnovica koja je propisana na razini države, a koja iznosi 5.421,54 kn.

Dakle, povećanje plaća za tete i ostalo osoblje u dječjem vrtiću naredila je država, a novac moraju osigurati jedinice lokalne samouprave. Upravo oko uloge države u punjenju i pražnjenju gradskog proračuna, na posljednjoj sjednici jaskanskog Gradskog vijeća, vodila se burna rasprava.

Nesuglasica je ponajviše bilo oko poreznih reformi, a gradonačelnik Zvonimir Novosel je istaknuto da država na teret gradova i općina prebacuje različita financiranja, pa i povećanje plaća u dječjem vrtiću.

 

Dodajmo ovome da je ukupna potrošnja predškolskog odgoja na području grada Jastrebarskog, u idućoj godini planirana s 13,5 milijuna kuna, od čega manji dio čine uplate roditelja, a većinu novca osigurava gradski proračun. Dječji vrtić ukupno ima 94 zaposlenika.

Gradski proračun osigurava sredstva i za Centar za kulturu Jastrebarsko, kojemu je za iduću godinu namijenjeno milijun i 712 tisuća kuna, te za Glazbenu školu koju Grad sufinancira sa 690 tisuća kuna.

Iz gradskog proračuna osigurana su i sredstva za prigodne poklone kojima je sveti Nikola danas tradicionalno darivao mališane Dječjeg vrtića Radost.

foto: Grad Jastrebarsko

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close