Jaska i okolicaVijesti
U trendu

U Jastrebarskom nema oboljelih od koronavirusa, nekoliko ih je u samoizolaciji

Kao i u cijeloj Hrvatskoj, i u jaskanskom se kraju budno prati situacija u vezi s koronavirusom. Zasada na području grada Jastrebarskog i susjednih općina nema oboljelih, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije zabilježena su dva slučaja oboljenja.

Veliki broj ljudi u Hrvatskoj stavljen je pod zdravstveni nadzor, oko šest tisuća osoba, a u karantene je smješteno 30 tak osoba od kojih 20-tak stranih državljana i 10-tak hrvatskih.

Pod zdravstvenim nadzorom je i desetak građana na području grada Jastrebarskog, koji se moraju kao i svi ostali u Hrvatskoj koji su samoizolaciji, pridržavati pravila.

Za kršenje uvjeta samoizolacije predviđene su vrlo stroge kazne. Kazneni zakon za širenje i prenošenje zaraznih bolesti predviđa kaznu zatvora od tri godine za osobe koje, ne pridržavajući se mjera zaštite, drugoga zaraze opasnom zaraznom bolešću, a čak i oni koji nikoga ne zaraze a ne postupaju po propisima i naredbama državnih tijela, dobit će kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

A što je najgore, nepropisno ponašanje može dovesti do golemog povećanja broja zaraženih u Hrvatskoj i eksplozije epidemije korona virusa. Još jednom prenosimo apel svim građanima – da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosada donesenih uputa i preporuka jer prevencija je ključna.

Jedna od preporuka je i da građani ne dolaze osobno liječnicima već da ih najprije kontaktiraju telefonski. Iz Doma zdravlja Zagrebačke županije u Jastrebarskom mole pacijente da do daljnjega ne dolaze u Dom zdravlja osim ako nije zaista izuzetno hitno.

Pacijenti koji sumnjaju na korona virus, a bili su u kontaktu sa zaraženim ili su bili u rizičnim zemljama, trebaju obvezno nazvati svog liječnika, epidemiologa ili broj 112, a nikako ne dolaziti u Dom zdravlja. Treba, naime, izbjegavati čekaonice i direktan dolazak u zdravstvenu službu, jer se pored ostalog mora voditi računa i o zdravstvenom osoblju koje se ne smije izlagati povećanim rizicima kontakta s oboljelim osobama, jer procedura je takva da ako se kod osobe koja je došla u Dom zdravlja dokaže prisutnost koronavirusa, svi zdravstveni djelatnici koji su bili u kontaktu s oboljelim idu u samoizolaciju i ostati ćemo bez zdravstvene radne snage, a to onda iziskuje nove probleme. Dakle, sve prvo treba objasniti liječniku telefonom.

Sličan sadržaj

Back to top button