OstaloVijesti

U Jastrebarskom se danas ne obrađuje COVID otpad

Prije otprilike dvije i pol godine, na dan 29. srpnja 2018. godine doznali smo da će u našem gradu 2. kolovoza 2018. biti predstavljena Studija o utjecaju na okoliš obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije.

Tog 29. srpnja 2018. pokrenuli smo jaskansku javnost, sve naše sugrađane, gradsku vlast i sve one kojima je stalo da se medicinski otpad trajno ne obrađuje u Jastrebarskom.

2. kolovoza, u punom jeku godišnjih odmora, predstavljanje Studije nije prošlo bez naše šefice i sugrađana koje su zanimali odgovori na brojna pitanja. Da nismo otkrili 29. srpnja što se sprema, dvorana bi 2. kolovoza ostala prazna i bez postavljenoj jednog pitanja, a što bi u konačnici sigurno rezultiralo trajnom dozvolom za tvrtku Remondis Medison.

Vrlo brzo pokrenuta je gradska inicijativa, potpisivala se peticija, sve političke opcije u gradu podržale su jaskansko NE obradi otpada, slučajem su se počeli baviti i nacionalni mediji, stvoreni su ogromni pritisci, a četiri mjeseca kasnije, 21. prosinca, tvrtka za obrađivanje otpada napušta Jastrebarsko.

Brojne minute u eteru i brojne riječi i fotografije na portalu, angažman je na koji smo vrlo ponosni dvije i pol godine kasnije.

Da nije bilo angažmana tog 29. srpnja 2018. godine, danas bi u našem gradu, u neposrednoj blizini prvih kuća, bio obrađivan medicinski otpad i iz hrvatskih COVID bolnica.

Ne kažemo da bi postojala dodatna opasnost od širenja zaraze, no ono što znamo jest da svi Jaskanci mirnije spavaju jer o tome ne moraju razmišljati.

29. srpnja 2018. – Opasni medicinski otpad obrađivat će se u Jastrebarskom?

Arhiva svih vijesti tematski povezanih OVDJE.

Sličan sadržaj

Back to top button