Jaska i okolicaVijesti

U Jastrebarskom svečanost obilježavanja Dana Europe u Zagrebačkoj županiji

Dan Europe u Zagrebačkoj županiji ove godine bit će svečano obilježen 9. svibnja u našem gradu.  Pod ovogodišnjim sloganom “Ponosan na kulturnu baštinu“, Jastrebarsko će biti domaćin niza događanja u sklopu Dana Europe u Zagrebačkoj županiji.

Kroz šetnicu u Perivoju Erdödy šetat će povijesne osobe iz javnog života, u zgradi Žitnice bit će postavljena tradicionalna „Cvetkovačka iža“ te predstavljen način života iz prethodnih vremena, a u amfiteatru će nastupiti Vitezi zelingradski i kuburaška udruga “Okić“.

Zabavni program održat će se na centralnoj pozornici u Perivoju, uz nastup kulturno umjetničkih društava i predstavljanje narodnih nošnji s područja Zagrebačke županije, te nastup pjevačice  Mie Dimšić,

 

 

9. svibnja obilježava se kao Dan Europe

od 1985. godine u spomen na datum kada je 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Republike Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija“, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Obilježavanju Dana Europe Zagrebačka županija pridružuje se 14. godinu za redom.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close