Jaska i okolicaVijesti

U nedjelju “Rodino ljeto u Kupčini” – manifestacija posvećena rodama

Kamo za vikend?

Radionicama za djecu, od slikarskih i kiparskih, preko grafičkih i eko-cvjećarskih (za kojih će se izrađivati gnijezda roda i rode u različitim tehnikama, te veliko gnijezdo i rode u prirodnoj veličini), početi će u nedjelju poslijepodne “Rodino ljeto u Kupčini”, manifestacija posvećena rodama koju organizira Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Bijele rode dio su identiteta hrvatskog sela, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Opstanak roda ovisi o trudu čovjeka i društva, u očuvanju prirodnih staništa i tradicijskih krajolika. U Hrvatskoj su najviše ugrožene promjenama staništa, do kojih dolazi zbog moderniziranja poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka ili njihovog napuštanja, te upotreba pesticida.

Manifestacijom “Rodino ljeto u Kupčini” želi se povezati kulturna i prirodna baština, te istaknuli važnost suživota čovjeka i prirode. Događanja tim povodom, počinju u nedjelju u 14 sati, već spomenutim dječjim radionicama, igrama i predavanjem o rodama, a osim za najmlađe, organizatori pripremaju i program za odrasle.

Uz razgledavanje Zavičajnog muzeja Donja Kupčina, te izložbe slika i fotografija o rodama, najavljeno je i predstavljanje tradicijskog stola s degustacijom domaćih proizvoda, te nastup KUD-a Sveta Jana i predstava Oko jedne hiže kazališta Škrabe.

Program je besplatan za sve.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close