Jaska i okolicaVijesti

Sutra je Dan grada Jastrebarskog, nema proslave

Ovaj petak, 13. studenog, Dan je grada Jastrebarskog, no tradicionalne proslave neće biti. Ne zbog toga što je petak 13. nego zbog epidemioloških okolnosti. Odgađa se i uobičajena svečana sjednica Gradskog vijeća koja je ranijih godina okupljala i po nekoliko stotina uzvanika.

Sveta misa sutra će biti služena u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa u 8 sati, nakon koje će se kod Spomen obilježja nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova, uz poštivanje epidemioloških mjera, položiti vijenac te upaliti svijeće u znak sjećanja na taj dan, kao i u znak sjećanja na hrvatske branitelje i sve one koji više nisu s nama a ostavili su svoj trag u Jastrebarskom.

Odgoda svečane sjednice znači da se odgađa i dodjela javnih gradskih priznanja koja su ove godine pripala Etno udruzi Sveta Jana, Športskom ribolovnom društvu Jastrebarsko, Nikolini Ribarić, Mihaelu Severincu, Judo klubu Jaska i Atletskom klub Jastreb 99 te posthumno Vidu Majcuniću za životno djelo.

Ovogodišnjim laureatima Nagrade grada biti će uručene kad epidemiološke prilike omoguće održavanje svečane sjednice. A zbog trenutnih epidemioloških okolnosti i mjera, grad Jastrebarsko odustao je i od organiziranja drugih, već tradicionalnih manifestacija povodom Dana grada, kakve su se ranijih godina održavala tijekom cijelog mjeseca studenog.

U spomen na 1991.

Dan grada Jastrebarskog obilježava se u spomen na 13. studeni 1991. godine, kada je iz našeg grada zauvijek otišla Jugoslavenska narodna armija. Jesen ratne 1991. godine, sve do tog 13. studenog u našem je gradu bila više nego neizvjesna: danju uzbune, noću zamračenja, stalne najave da će se garnizon JNA napasti i gotovo svakodnevni pregovori o mogućem mirnom odlasku, što se i dogodilo prije 29 godina.

Miran odlazak jugo-vojske iz Jastrebarskog, bio je rezultat dugotrajnih, teških i neizvjesnih pregovora tadašnjeg općinskog vodstva predvođenog predsjednikom općine i prvim čovjekom obrane Branimirom Paseckim i komandom jaskanskog garnizona predvođenom Radovanom Tačićem. Više od 200 različitih oklopnih vozila, ponajviše tenkova, 13. studenog 1991. godine, nešto iza 10 sati, krenulo je uz europske promatrače put Bosne i Hercegovine.

Dugačku kolonu sivo-maslinastih tenkova i oklopnih vozila, koja se iz garnizona pored ondašnjeg hotela glavnom ulicom i Cvetkovačkom kretala do auto-ceste, pratili su brojni građani koji su tek tada postali svjesni kakvu su opasnost imali u neposrednoj blizini. Ondašnji garnizon u Jastrebarskom bio je, naime, baza jedne od najjačih oklopnih jedinica bivše JNA. Odlaskom takve vojne sile cijeli grad je odahnuo, a u sjećanje na dan kad je jugo vojska otišla iz Jastrebarskog, od 1992. godine, 13. studeni slavi se kao Dan grada.

Sličan sadržaj

Back to top button