OstaloVijesti

U ponedjeljak počinje Popis stanovništva

U ponedjeljak, 13. rujna, počinje Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj. Najopsežnije je to i najsloženije statističko istraživanje, koje za cilj ima utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Predstojeći popis, po prvi će se puta provoditi i digitalno. Popis će se provoditi u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja.

Prva faza obuhvaća samopopisivanje stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani i traje dva tjedna – od 13. do 26. rujna, nakon čega na teren izlaze popisivači. Popisivači bi od 27. rujna do 17. listopada trebali obaviti popisivanje svih popisnih jedinica, koje se nisu samostalno popisale.

Povodom početka Popisa stanovništva, Državni zavod za statistiku pozvao je sve građane da se samostalno popišu u prvoj fazi samopopisivanja kroz sustav e-Građani. Tada će imati priliku samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva, kad njima to najviše odgovara. Dovoljan je jedan član kućanstva s vjerodajnicom, kako bi popisao svoje kućanstvo i sve njegove članove.

Nakon ispunjavanja popisnog upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice, ispitanik će dobiti jedinstvenu kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje e-popisnice, koja je dokaz uspješno provedenog samopopisivanja. Kontrolnu šifru treba zapisati na papir, poslikati ili isprintati i sačuvati do druge faze Popisa (terenskog popisivanja) kako bi ispitanik kontrolnu šifru dao popisivaču zbog kontrole obuhvata popisivanja.

Iz Državnog zavoda za statistiku poručuju da možete popisati i svoje starije bližnje (roditelje, baku i djeda ili nekog drugog) koji žive u drugom kućanstvu s njihovom vjerodajnicom. Pravilo kod e-popisivanja, jest da se s jednom vjerodajnicom popisuje jedno kućanstvo.

Popis stanovništva temelji se na izjavi, a prema Zakonu o službenoj statistici svi podaci prikupljeni u popisu stanovništva tajni su i upotrebljavati će se isključivo u statističke svrhe, drugim riječima, Popis stanovništva nije osnova za ostvarivanje bilo kakvih prava ili obveza.

popis2021.hr

Back to top button