Jaska i okolicaVijesti

U subotu 30. svibnja obilježavamo Dan državnosti

Dan državnosti, nakon gotovo dva desetljeća, ponovno se slavi 30. svibnja, na datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor i kada je Hrvatska simbolički raskinula s komunizmom. Odlučeno je tako pred šest mjeseci  kada je Sabor novi kalendar blagdana utvrdio izmijenivši Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima,

Naime, od 2001. godine, odlukom tadašnje koalicijske vlasti Dan državnosti slavio se 25. lipnja, a 30. svibnja postao je Dan Hrvatskog sabora, radni dan i spomendan. U preslagivanju blagdana te godine, 8. listopada postao je Dan neovisnosti, državni blagdan i neradni dan.

Subotnji Dan državnosti u Jastrebarskom bit će obilježen svetom misom za Domovinu s početkom u 7:30 sati u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa, a nakon mise kod Spomen obilježja nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova bit će položeni vijenci i upaljene svijeće. Grad Jastrebarsko poziva sve sugrađanke i sugrađane da svojom nazočnošću uveličaju obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske te da tako dostojno odaju počast hrvatskim braniteljima i svima onima koji su svoj život dali za Hrvatsku.

Dodajmo još kako je spomenutom izmjenom Zakona u studenom prošle godine, broj neradnih dana ostao na 13. Uz Dan državnosti 30. svibnja, državni blagdani i neradni dani su i Nova godina 1. siječnja, Bogojavljenje ili Sveta tri kralja 6. siječnja, Uskrs, Uskrsni ponedjeljak i Tijelovo (promjenjivi datumi), Praznik rada 1. svibnja, Dan antifašističke borbe 22. lipnja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza, Velika Gospa 15. kolovoza, Svi sveti 1. studenoga, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga, Božić 25. prosinca i Sveti Stjepan 26. prosinca.

Pretraži po oznakama
Back to top button
Close