Jaska i okolicaVijesti

U subotu predstavljanje knjige Mije Baltorinića o Svetoj Jani

Predstavljanje knjige Mije Baltorinića “Mali veliki ljudi – o Svetojancima i svetojanskim zanimljivostima” u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom bit će održana u subotu, 8. lipnja od 20 sati u Društvenom domu u Gorici Svetojanskoj.

Autor vrlo zanimljivim i neposrednim načinom na više od 300 stranica piše o brojnim žiteljima svih sela svetojanske župe, malim i velikim ljudima koji su na razne načine dali svoj doprinos razvoju njegovog voljenog svetojanskog kraja te o mnogim udrugama koje su ostavile neizbrisiv trag u povijesti Svete Jane. Knjiga je obogaćena brojnim fotografijama i prigodnim ilustracijama. Urednica izdanja je Gordana Pavković-Pasecky, a za grafički izgled knjige zaslužan je Vedran Falica.

Župa Sveta Jana i njezinih osamnaest sela, osamnaest jedinstvenih dragulja, od davnina svojom neodoljivom ljepotom i svestranim značajem ispunjavaju ponosom ne samo Svetojance, žitelje tih prekrasnih naselja, nego i sve stanovnike Grada Jastrebarskog i jaskanskog Prigorja. Sveta Jana je svojom prošlošću i sadašnjošću, svojim čarobnim krajobrazima, svojim ogromnim doprinosom svim mogućim vidovima ljudskog djelovanja (gospodarstvo, kultura, turizam itd), izborila i zaslužila status izuzetno vrijednog i važnog područja.

Svetojanci se diče svojim osebujnim običajima i slavnom tradicijom, vrsnim vinima i ukusnom hranom, narodnim nošnjama i izvornim napjevima, omiljenim društvima i klubovima, svojim zaslužnim gospodarima i duhovnim velikanima, vinarima i ratarima, obrtnicima i poduzetnicima, glazbenicima i pjesnicima, učiteljima i slikarima, vatrogascima, lovcima, nogometašima i mažoretkinjama.

Osim neosporne publicističke vrijednosti, ova knjiga obiluje i toplim literarnim dodacima koji svog autora prikazuju i kao darovitog pjesnika. Knjiga je pisana jednostavno i čitko te će je sa zanimanjem prolistati i pročitati ne samo Svetojanci i stanovnici jaskanskog kraja nego i svi ljubitelji narodne baštine i kulture Lijepe naše.

Uoči sutrašnje promocije, s autorom – Mijom Baltorinićem, razgovarao je naš reporter Zdenko Vuković Cena:

Oznake

Slična tema:

Close