Jaska i okolicaVijesti

U subotu slavimo Veliku Gospu

Katolička Crkva u subotu slavi Veliku Gospu ili Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. U Hrvatskoj je 15. kolovoza neradni dan, odnosno državni blagdan.

Među brojnim svetkovinama Blažene Djevice Marije, Velika Gospa je najznačajniji marijanski blagdan.

U jaskanskom kraju postoje mnoge crkve posvećene Blaženoj Djevici Mariji, a neke su posvećene baš Marijom Uznesenju. Među njima je i jaskanska samostanska crkva, koja je prije svega poznata po škapularskom poštenju i proslavi blagdana Majke Božje Karmelske, no ona je posvećena upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije, čemu je posvećen i njezin glavni, mramorni oltar.

I župna crkva u Kupincu nosi ime Uznesenja Blažene Djevice Marije, baš kao i grkokatolička župna crkva u Pećnom i rimokatolička kapela u Sošicama na Žumberku.

Blagdan Velike Gospe ponovo će okupiti vjernike i hodočasnike iz cijelog jaskanskog kraja pa i šire u proštenjarkoj kapeli Blažene djevice Marije Sniježne u Volavju jer ova kapela i svetište imaju dugu tradiciju slavljenja tog i drugih marijanskih blagdana. U Volavju će mise ove subote biti u 9 i 11 h.

U jaskanskoj župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa u subotu će biti služene 3 mise, od kojih je prva jutarnja u 8 h ujedno i misa zadušnica za pokojnog prečasnog Rožankovića, a još će biti mise u 10 i 19 h. . Recimo i da je naša župna crkva prvotno posvećena upravo na Veliku Gospu 1786. za vrijeme župnika Stjepana Arbanasa i da svaka crkva slavi blagdan svoje posvete pa će tako biti i u crkvi sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom, a obljetnica posvete proslavit će se u nedjelju na Rokovo svetim misama u 8, 10 i 19 h. Za našu župu to je najvažnija svetkovina nakon Uskrsa, Božića i spomendana Sv. Nikole. Dodajmo da će i jaskanski Fanjevački samostan i pripadajuća mu crkva Uznesenja blažene djevice Marije također svečano misnim slavljima obilježiti predstojeći blagdan Velike Gospe. Proštenjarska crkva Majke Božje Dolske u Dolu također tradicionalno slavi blagdan Velike Gospe, a hodočasničke mise su u 8 i 11 h.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close