Jaska i okolicaVijesti

Uoči Dana pobjede razgovaramo s jaskanskim Vukovarcem Zoranom Lojdlom

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, donosimo razgovor s vukovarskim braniteljem Zoranom Lojdlom koji od 1992. živi u Jastrebarskom.

Hrvatska se sutra prisjeća 5. kolovoza 1995. godine, kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin, na čijoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Taj se datum od 1996. do 2008. godine obilježavao kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, od 15. svibnja 2008. godine, novi naziv blagdana je: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Tim povodom, sugovornik našem novinaru Zdenku Vukoviću Ceni, bio je Zoran Lojdl, jaskanski Vukovarac, koji je u obranu svog grada krenuo s nepunih 19 godina. Mladić, koji je tada maštao o košarci i djevojkama, odjednom je doživio patnju i stradanje, zarobljeništvo i pravu životnu i ratnu dramu, u kojoj mu je poginuo brat i nestao otac, za kojega se, niti nakon skoro 3 desetljeća, ne zna gdje je nestao.

U razgovoru za naš radio, Zoran Lojdl, prisjeća se svog Vukovara, simbola žrtve i stradanja, koji, za sve nas, predstavlja simbol ljubavi prema domovini i govori u životu u našem gradu.

 

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close