192/193 infoJaska i okolicaVijesti

Vatrogasci upozoravaju: Oprezno s korištenjem božićnih dekoracija

Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je građane na oprez za vrijeme nadolazećih božićnih blagdana.

Naime, zbog korištenja neispravne božićne rasvjete, često izbijaju požari na stambenim objektima, stoga su pripremili nekoliko jednostavnih uputa za sprječavanje izbijanja požara.

Dolaskom razdoblja adventa povećava se opasnost od izbijanja požara. Naime, božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora u blizini božićnog drvca.

Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost. Pošto se takvo drvce brzo osuši, a puno je smole, svega 30 sekundi je potrebno da drvce izgori i zahvati okolni namještaj. Također se prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi briga o površini na koju će ti predmeti pasti što može dovesti do požara.

Savjeti vatrogasaca:

  • upaljene svijeće ne ostavljajte bez nadzora
  • nemojte koristiti neispravnu božićnu rasvjetu
  • ne palite prskalice na boru
  • ne postavljajte bor u blizini izvora topline
  • budite oprezni s korištenjem pirotehničkih sredstava.

“Jako malo je potrebno kako bi požar izbio, a isto tako je mali napor potreban kako bi se požar spriječio. Pridržavanjem savjeta vatrogasaca zajednički možemo osigurati mirne blagdane za građane, ali i za vatrogasce” – rekao je načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.

Komentari:

Oznake

Ako ste propustili:

Close