192/193 infoVijesti

Vikend akcija plavaca i obavezna vožnja s upaljenim svjetlima

Policija pojačano postupa u prometu i tijekom ovoga vikenda. Do nedjelje u ponoć, na području cijele Policijske uprave zagrebačke provode se akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nepropisnog kretanja vozila kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Od 1. studenog obvezna vožnja s upaljenim svjetlima

Zimsko računanje vremena započelo je prošlu nedjelju i prije je početak korištenja dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju bio vezan upravo uz početak zimskog računanja vremena. No, izmjenom Zakona o sigurnosti prometa na cestama prošle godine, datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju od 1. studenog do 31. ožujka. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja ovih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Također i vozači bicikala, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Stoga, dragi vozači motornih vozila, oprez uvijek i svugdje! Neka vam svjetla uvijek budu upaljena radi bolje vidljivosti, a obavezno od sutra 1. studenog do 31. ožujka.

Povezane vijesti

Back to top button