OstaloVijesti

Vlada proglasila stanje prirodne katastrofe zbog potresa

Katastrofa je proglašena za Sisačko-moslavačku te dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije

Vlada Republike Hrvatske proglasila je stanje prirodne katastrofe za Sisačko-moslavačku te dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije.

“Kako je Vlada suočena s dvije velike krize, odlučili smo ne samo proglasiti katastrofu za područje Sisačko-moslavačke te dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije nego oformiti i poseban stožer na čijem čelu će biti Tomo Medved. Bit će uključeni predstavnici svih resora”, rekao je tim povodom premijer Andrej Plenković na početku jučerašnje sjednice Vlade na kojoj su sudjelovali i župani s ugroženih područja. Plenković je još dodao da će država dati dodatnu pomoć i gradovima i manjim mjestima te da nitko neće ostati sam u ovoj situaciji.

Na sjednici je nazočio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je izvijestio kako naša županija ima više od 1.000 oštećenih objekata. “Vrše se procjene, po obilasku objekata znat ćemo koji su za rušenje, a koji su za popravak”, kazao je dodavši da su teže stradala četiri grada – Zaprešić, Velika Gorica, Jastrebarsko i Ivanić-Grad te tri općine Kravarsko, Pokupsko i Pisarovina” – gdje su stradali obiteljski, stambeni, poslovni i sakralni objekti.

Sisački župan Ivo Žinić rekao je da je do sad prijavljena šteta na 14.175 objekata, a 4.194 je pregledano od čega je u potpunosti uništeno 800 objekata (20%). Nakon pregleda svih objekata očekuje se da će se ta brojka popeti na više od 3.000 uništenih. Naglasio je kako je bez krova nad glavom ostalo 500 obitelji te da će biti potrebno do 1000 kamp kućica za njihovo zbrinjavanje i smještaj. Na terenu je velik broj volontera i žurnih službi za koje se priprema 4.000 obroka dnevno. Ističe da postoji velika opasnost od urušavanja oštećenih kuća zbog čega će ih što prije trebati ukloniti. Zatražio je i pomoć za skidanje tornja sa sisačke katedrale.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin je izvijestila Vladu da je kod njih oštećeno tristotinjak zgrada, od čega polovica u Karlovcu, a ostale na području Lasinje, Draganića i Vojnića.

Potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu jučer je na zatvorenom dijelu 35. sjednice Vlade dana ovlast za rukovođenje radom dijela Stožera civilne zaštite RH vezanom uz otklanjanje posljedica potresa, a u Stožer su imenovani i dodatni članovi

“Potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu dana je ovlast za rukovođenje radom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije”, priopćili su iz Vlade RH.

Njegovim zamjenicima imenovani su potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Imenovani su i dodatni članovi Stožera: Zvonimir Frka-Petešić, Goran Jutriša, Irena Petrijevčanin Vuksanović, Zdravko Jakop, Ivo Milatić, Zdravko Zrinušić, Tugomir Majdak, Silvio Bašić, Zdenko Lucić, Juro Martinović, Tomislav Paljak, Ivica Poljičak, Tonči Glavina, Spomenka Đurić, Margareta Mađerić, Tomislav Mihotić, Nikola Mažar i Željka Josić.

Sličan sadržaj

Tijekom jučerašnjeg dana u petrinjskoj je vojarni održana i prva sjednica novoformiranog stožera.

Sličan sadržaj

Back to top button