Jaska i okolicaVijesti

ZA PRIMJER DRUGIMA | Energetski obnovljena višestambena zgrada na Trgu Ljube Babića

Iz Europskog fonda povučeno je čak 960 tisuća kuna

Sažetak

  • Iz Europskog fonda za regionalni razvoj povučeno je 960 tisuća kuna, tj. 45% od ukupne investicije
  • Obnovljene su fasade i stropna obloga, rekonstruiran je krov, a zamijenjene su vanjska stolarija i bravarija
  • Nakon energetske obnove, predviđena je ušteda od čak 72% toplinske energije

Završeni su radovi na energetskoj obnovi višestambene zgrade na Trgu Ljube Babića 28, u Jastrebarskom, koja je obnovljena zahvaljujući EU projektu energetske obnove. Projekt je, naime, sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”  putem natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koji je bio raspisan prije godinu dana.

Među 600-tinjak prijava koje su zadovoljile kriterije iz natječaja, bila je i zgrada na Trgu Ljube Babića 28 i to je prva višestambena zgrada u Jastrebarskom koja je obnovljena i koja sada štedi energiju zahvaljujući sufinanciranju europskim novcem. Ukupna vrijednost projekta je 2 milijuna i 125 tisuća kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj, povučeno je bespovratnih skoro 960 tisuća kuna, što je oko 45% od ukupne investicije.

Ostatak iznosa osigurali su stanari odnosno vlasnici 17 stanova, koliko ih se nalazi u zgradi, kao i vlasnici 4 poslovna prostora u prizemlju zgrade.

Energetska obnova obuhvatila je radove na obnovi fasade i stropne obloge ugradnjom kamene vune debljine 16 centimetra, te rekonstrukcijom ravnog krova ugradnjom 20 cm izolacije, a zamijenjena je i vanjska stolarija i bravarija. Nakon energetske obnove, predviđena je ušteda od čak 72% toplinske energije (i prilikom grijanja i prilikom hlađenja). Osim uštede energije, ova višestambena zgrada, koja je izgrađena 1983. godine, dakle prije 35 godina, dobila je i novi, moderni izgled.

Primjer je to koji bi trebao poslužiti i ostalim predstavnicima stanara i upraviteljima stambenih zgrada u našem gradu da se samo treba ‘pokrenuti’, jer brojne su stare zgrade u Jastrebarskom koje su energetski neučinkovite, a kada se obnovi fasada, stan troši manje energije, dok vrijednost na tržištu nekretnina automatski raste.

Oznake

Slična tema:

Back to top button
Close