Jaska i okolicaVijesti

“Žrtve komunističkog režima i dalje se zanemaruju” – poručeno s komemorecije kod jame Jazovke

Na 29. spomen pohodu i komemoraciji za žrtve komunističkog poslijeratnog zločina, kod jame Jazovke iznad Sošica u Žumberku, u subotu se u organizaciji Hrvatskog obrednog zdruga okupio velik broj sudionika iz cijele zemlje.

 

Na subotnjem skupu je, uz ostale, govorio i Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice ovogodišnjeg spomen-pohoda. Razgovarao je s njim naš reporter Zdenko Vuković Cena:

 

 

Na komemoraciji za žrtve komunističkog poslijeratnog zločina kod Jazovke, koja se tradicionalno održava 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, bio je u subotu i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović:

 

Subotnji komemorativni skup kod Jazovke došli su podržati mnogi poznati:

 

Bilo je u subotu kod Jazovke ljudi iz cijele zemlje, a među njima i Ivan Piškor dopredsjednik županijskog vijeća Hrvatske stranke Prava Primorsko goranske županije:

 

Misu zadušnicu vodio je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško koji je u propovijedi istaknuo da je na razini čitavog društva stvorena opasna atmosfera beznađa i frustracije, aludirajući na one iz prijašnjeg sistema “koji su i dalje aktivni”. “Kada je Hrvatska izborila slobodu, očekivalo se da će se žrtvama dati dužno poštovanje, ali, ni nakon trideset godina ništa se bitno nije promijenilo, ni ovdje, ni na drugim komunističkim stratištima; niti jedna hrvatska vlast, do sada, ono što su komunisti odredili za jezovito i ponižavajuće ‘odlagalište’ nije preobrazila u doličan spomen i pokopala žrtve.” – rekao je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško, u subotu, te dodao: “Bol se pojačava pred činjenicom da se ta uzaludnost preslikala i na vrijeme stradanja i zločina u Domovinskome ratu protiv hrvatskoga naroda i svih koji vole Hrvatsku kao svoju domovinu. Tko je tada, kada se urušavao komunistički sustav, mogao pomisliti da će ostatci žrtava i dalje biti jednako zanemareni, da će se istina i dalje iskrivljavati, da će izgledati uzaludnim pokušaji uspostave sustava vrjednota?”

Na komemoraciji žrtvama Jazovke bio je u subotu i Aleksandar – poglavar Hrvatske pravoslavne crkve:

 

foto:
Oznake

Slična tema:

Pogledaj i ovo:

Close
Back to top button
Close