Jaska i okolicaVijesti

Županija uplatila 5,5 milijuna kuna potresom pogođenim gradovima i općinama

Zagrebačka županija uplatila je 5,5 milijuna kuna pomoći gradovima i općinama na svom području koji su u potresu pretrpjeli veće štete i to za nabavku nužnog građevinskog materijala za sanaciju oštećenih objekata, posebice krovišta i dimnjaka.

Po 1,5 milijun kuna uplaćeno je općinama Kravarsko i Pokupsko, milijun kuna Gradu Zaprešiću, a po pola milijuna kuna gradovima Jastrebarsko i Ivanić-Grad te Općini Pisarovina.

U obilasku terena u Kravarskom, Pokupskom i Pisarovini župan Kožić rekao je da će se sve materijalne štete sanirati, a ono što je najvažnije jest da na području Zagrebačke županije nema ljudskih žrtava.

“Sredstva koja smo uplatili gradovima i općinama namijenjena su za one nužne građevinske radove kako bi se sanirali krovovi i dimnjaci. Hladno je, očekuju se padaline i jednostavno nemamo vremena za čekanje. Ovim sredstvima nabavit će se građevinski materijal i podijeliti kućanstvima”, rekao je Kožić.

Na području općine Kravarsko nekoliko je prometnica oštećeno i one se saniraju. Iznimno teško je oštećena župna crkva na kojoj se srušio toranj koji je u padu probio krov crkve te će se građevina morati rušiti.

U potresu je stradala osnovna škola u Pokupskom, u mjestu Lučelnica u općini Pisarovina oštećena je unutrašnjost crkve, društveni dom, a štete ima i na nekoliko kuća.

Iako je skroz na drugom dijelu županije – zapadu, znatna oštećenja su i na području Zaprešića. Iz tri zgrade su evakuirani stanari, oštećene su škola i ljekarna te niz drugih objekata.

Za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta od potresa za područje Zagrebačke županije Vlada Republike Hrvatske odobrila je 10 milijuna kuna.

Sličan sadržaj

Back to top button