192/193 infoVijesti

Dani sigurnosti u prometu: Ostani živ i spasi živote drugih!

Ovogodišnji Dani sigurnosti u prometu održavaju se pod sloganom „Ostani živ i spasi živote drugih“, a cilj ROADPOL-ove kampanje jest osvijestiti javnost kako bi se smanjio broj smrtno stradalih osoba u prometu

Već petu godinu zaredom, u organizaciji međunarodne mreže prometne policije ROADPOL, diljem Europe obilježavaju se Dani sigurnosti u prometu, a slogan ovogodišnjih je “Ostani živ i spasi živote drugih”.  Dani sigurnosti u prometu trajat će od 16. do 22. rujna te se preklapaju s Europskim tjednom mobilnosti.

Cilj projekta je uključiti što više zemalja da na nacionalnoj razini raznim preventivno-represivnim aktivnostima pridonesu smanjenju broja smrtno stradalih osoba u prometu. U prosjeku, u Europi u prometu smrtno strada oko 70 ljudi dnevno, stoga je podizanje razine sigurnosti na cestama globalni izazov koji zahtijeva koordinaciju i zajedničku suradnju. Svrha projekta jest da svi sudionici u prometu promisle o rizicima s kojima se svakodnevno suočavaju, a kojima ujedno izlažu i ostale.

Ministarstvo unutarnjih poslova će diljem Hrvatske provoditi pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu te smanjenja broja prometnih prekršaja. Posebna pozornost bit će na prekoračenju brzine, vožnji pod utjecajem alkohola, nekorištenju sigurnosnog pojasa te nepropisnom korištenju mobitela u vožnji.

Od 16. do 22. rujna provodit će se tako niz aktivnosti, a naglasak će biti 17. rujna kada se obilježava Dan bez poginulih u prometu. Na taj dan prošle godine u deset država sudionika projekta nije bilo poginulih osoba u prometu, a ukupno su poginule 52 osobe. U Republici Hrvatskoj u prometnim nesrećama tog dana smrtno su stradale dvije osobe.

Projekt Dani sigurnosti u prometu podržava svih 30 država članica Europske mreže prometne policije ROADPOL, kao i velik broj međunarodnih  organizacija i inicijativa i njihovih čelnika.

Recimo kako se građani mogu uključiti u projekt potpisivanjem PRISEGE o poželjnom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu te postati dio dijaloga na društvenim mrežama preko #ROADPOLSafetyDays.

 

“Poštujte prometne propise!” – poručuje policija i još jednom podsjeća na ovogodišnji slogan Dana sigurnosti u prometu: Ostani živ i spasi živote drugih!

Povezane vijesti

Back to top button