OstaloSportVijesti

In memoriam Milka Babović

(27.10.1928. Skoplje - 26.12.2020. Zagreb)

Danas je u Zagrebu u 93. godini života preminula Milka Babović, atletičarka, novinarka i sportska legenda.

Legendarna sportska novinarka rođena je 27. listopada 1928. u Skoplju. Školovala se kroz vihor rata u Sarajevu i Rumi, maturirala u Beogradu. U Zagrebu živi od 1948. a studirala je kemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik. Govorila je engleski i njemački, a služila se francuskim i ruskim.

Počela se baviti atletikom u zagrebačkom ASD Mladost te je trčala sprint na 100 metara, trčanje 80 metara preko prepona i štafetu. 17 je puta bila prvakinja Jugoslavije, a 27 je puta rušila državne rekorde. Bila je reprezentativka bivše države i dva puta proglašena za najbolju sportašicu Jugoslavije te tri puta sportašicom Hrvatske.

Postala je prva sportska reporterka, jedna je od osnivačica sportske redakcije Televizije Zagreb i prva urednica iste. Dva je mandata bila i članica Jugoslavenskog olimpijskog odbora. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i autorica brojnih reportaža te se javljala i sa ljetnih i zimskih olimpijskih igara. Od sportova je pratila atletiku, gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje, brzo klizanje, a gledatelji ju najviše pamte po prijenosima umjetničkog klizanja. Surađivala je u i mnogim drugim emisijama vezanim za sport i djecu te brojnim tiskovinama. Cijenila je sportaše iz svih sportova, a posebno se veselila izdavanju sportske literature.

O zaista impresivnoj biografiji Milke Babović možete dodatno saznati na stranicama HRT-a, a mi u nastavku donosimo dvije fotografije iz 2014. godine kada je bila u Jastrebarskom na promociji knjige o hrvanju “Virtuoz na strunjači Josip Vuković Jožica”, autora Zdenka Vukovića Cene, našeg sadašnjeg novinara, s kojim je jedno vrijeme i radila u sportskoj redakciji HTV-a.

12. srpnja 2014. u Jaski s Marom Bradvićem
12. srpnja 2014. Milka s Jaskancima u Gradskom muzeju Jastrebarsko za promocije knjige

 

Sličan sadržaj

Back to top button