Jaska i okolicaVijesti
Izdvojeno

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Zagrebačkoj županiji

Grad Jastrebarsko: "Nema potrebe za strahom od širenja virusa"

Ipak je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Zagrebačkoj županiji. Na konferenciji za medije, koju je u petak poslijepodne održao Stožer civilne zaštite RH, potvrđeno je kako je osobi koja je bila u kontaktu s prvom zaraženom osobom koronavirusom u Hrvatskoj, nakon trećeg testa potvrđen blago pozitivan test na koronavirus. A ta osoba je s područja Zagrebačke županije. Doznajemo kako je riječ o djevojci nultog pacijenta u Hrvatakoj.

S obzirom da je spadala u visokorizičnu skupinu, bila je u izolaciji cijelo vrijeme u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu. Osoba se dobro osjeća i ne pokazuje simptome bolesti. Također, svi njeni bliski kontakti su izolirani.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ rekla je na pressici: “Njezina prva dva nalaza bila su negativna, tek je treći bio pozitivan. Očekivali smo da bi mogla biti pozitivna, zato je bio veći broj testiranja. Simptomi su bili jako blagi, ona je cijelo vrijeme bila u izolaciji, testirana je svaki dan i u trećem testu je bila blaže pozitivna.” kazala je Markotić.

Inače, iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno sedmero oboljelih, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke. Sada su ukupno zaražene četiri osobe iz Rijeke te tri iz Zagreba.

Županijski stožer Civilne zaštite apelira na stanovnike Zagrebačke županije da u slučaju sumnje na koronavirus ne dolaze osobno u domove zdravlja i prostorije hitne medicine, već da kontaktiraju svog liječnika ili dežurnog epidemiologa koji će u slučaju potrebe osigurati prijevoz pacijenata. Brojevi telefona liječnika epidemiologa mogu se dobiti preko županijskih centara 112 ili pozivom na dežurni broj pri Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije 099 4827 486.

Sve operativne snage civilne zaštite s područja Zagrebačke županije raspolažu s potrebnom zaštitnom opremom, upoznate su i provode propisane protokole te su u stanju pripravnosti. Sanitarni inspektori dežuraju 24 sata u Zračnoj luci Zagreb u kojoj su im osigurani svi potrebni uvjeti za rad, a s njima je prisutan i medicinski tim Doma zdravlja Zagrebačke županije jer se Zračna luka nalazi na prostoru Županije. Svi potrebni uvjeti su osigurani i na graničnom prijelazu Bregana, a inspekciji su na raspolaganju svi epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Grad Jastrebarsko: “Nema potrebe za strahom zbog mogućeg širenja korona virusa”

“Nema potrebe za strahom zbog mogućeg širenja korona virusa!”- poručeno je (u petak) sa sjednice Vijeća za prevenciju Grada Jastrebarskog. Sjednici, kojom je predsjedao predsjednik Vijeća za prevenciju, Stipe Bučar, a na kojoj se pored ostalog govorilo i o koronavirusu, odazvali su se predstavnici: dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole, Policijske postaje i Župe Jastrebarsko, te tvrtke Vode Jastrebarsko, kao i predstavnici Gradskog društva Crvenog križa, Društva Naša djeca Jastrebarsko, te predstavnici jaskanske sportske, vatrogasne i kulturno-umjetničke zajednice.

Epidemiolog dr. Hrvoje Vranješ iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, nazočne je upoznao sa svim bitnim informacijama oko korona virusa i situacijom u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, nema potrebe za strahom niti širenjem panike zbog mogućeg širenja virusa, no valja biti na oprezu te preventivno djelovati.

Neke od mjera prevencija su:

  • pojačana osobna higijena (redovito pranje ruku sapunom i vodom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola),
  • u slučaju kašljanja ili kihanja prekriti usta i nos papirnatom maramicom, te
  • izbjegavanje bliskih kontakata s osobama koje imaju simptome infekcije dišnih putova, povišenu temperaturu ili kašlju.

Također, preporuka je za sve one koji su boravili u područjima izvora zaraze, a to su: Kina, Hong Kong, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont, zatim Japan, Iran, Singapur i Južna Koreja, da se hitno telefonskim putem jave (ne osobnim dolaskom) svojem liječniku ili dežurnom epidemiologu u Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije.


Koronavirus – najnoviji podaci i preporuke

 

EPIDEMIOLOŠKI PODACI

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti na dan 1.3.2020.

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 87.024

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 2.979

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK i Švicarska) (izvor ECDC): 1.520

Broj umrlih u Europi: 31

Broj oboljelih u Hrvatskoj: 7

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno sedam oboljelih sa COVID-19 bolesti, ukupno 4 oboljela u Rijeci i 3 u Zagrebu. Prvooboljeli je hrvatski državljanin iz Zagreba koji se se zarazio tijekom boravka u Italiji (Milano, pokrajina Lombardija). Dvoje oboljelih iz Zagreba su bliski kontakti prvooboljelog. Treći bolesnik se zarazio tijekom boravka u Italiji (Parma). Troje oboljelih iz Rijeke su bliski kontakti trećeoboljelog.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC):

Italija sa 1128 oboljelih, Njemačka (111), Francuska (100), Ujedinjeno Kraljevstvo (23), Španjolska (66), Austrija (10), Švicarska (18), Hrvatska (7), Belgija (1), Finska (3),  Grčka (7), Rumunjska (3), Estonija (1), Litvanija (1), Monako (1), Nizozemska (2), Norveška (6), Danska (3), Švedska (13), Irska (1), Luksemburg (1), Island (1), San Marino (1) te Sjeverna Makedonija (1).

Od ostalih zemalja svijeta ističemo Južnu Koreju sa 3526 oboljelih, Japan (705), Singapur (102),  Hong Kong (95) i Iran (593).

Prema ECDC-u zahvaćena područja sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa (SARS-CoV-2) su:

  • Kina
  • Južna Koreja
  • pokrajine Italije: Lombardija, Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna
  • Iran
  • Hong Kong
  • Japan
  • Singapur

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana do 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

Slična tema:

Back to top button