I7BORI

IZBORI | Doznajte kako se glasovalo na svakom od 53 biračka mjesta

Na nedjeljnim izborima u Jastrebarskom novi gradonačelnički mandat osvojio je Zvonimir Novosel, a s kandidacijske lista SDP-a i partnera čiji je on bio nositelj, osvojila je devet mjesta u Gradskom vijeću, pa će u novom sazivu, kao i u protekle četiri godine, imati natpolovičnu većinu.

Polako se sliježu dojmovi nakon izbora, a postizborna priopćenja objavile su sve četiri opcije koju se imale gradonačelničke kandidate:

SDP i patneri,

HDZ,

HSS i

MOST.

 

[the_ad id=”9777″]

 

ANALIZA IZBORNIH REZULTATA

Novoselu 792 glasa više nego listi

U izborima za gradonačelnika, Zvonimir Novosel pobijedio je na 46 biračkih mjesta (u tablici), dok je HDZ-ov Tomislav Preprotić više glasova osvojio na njih 7 (Cvetković, Slavetić, Hrašća, Belčići, Gornja Kupčina, Čeglje i Volavje).

Kada govorimo o glasovima za Gradsko vijeće, tu je lista SDP-HNS-HSU najviše glasova osvojila na 39 biračkih mjesta (u tablici), a HDZ-ova lista na njih 13 (Vlaškovec, Gornja Reka, Vranovdol, Jurjevčani, Cvetković, Čabdin, Hrašća, Belčići, Gornja Kupčina, Čeglje, Vukšin Šipak, Izimje i Volavje), dok je u Donjoj Reki rezultat bio izjednačen.

 

Zvonimir Novosel u nedjelju je ukupno osvojio 4.151 glas (54,64%), a lista SDP-a i partnera za Gradsko vijeće, koje je on bio nositelj 3.359 glasova (45,74%), odnosno 792 glasa manje.

Taj broj glasova listi SDP-HNS-HSU osigurao je devet mjesta u Gradskom vijeću, a ušli su Zvonimir Novosel, Domagoj Šlat, Željka Kovačić, Leon Bastašić, Ignac Smetko, Ivan Budiščak, Goran Neralić, Petar Španić i Milan Frkonja. S obzirom da će Zvonimir Novosel obnašati funkciju gradonačelnika, a Domagoj Šlat dogradonačelnika, u Gradsko vijeće umjesto njih ulaze Snježana Janković i Nedeljko Bujan.

Za Tomislava Preprotića glasalo je 2.376 birača (31,28%), a za HDZ-ovu listu s njim na čelu 2.549 birača (34,71%). Ispred HDZ-a, tako, u Gradsko vijeće ulazi šest vijećnika: Tomislav Preprotić, Miljenko Pavlaković, Ivan Rubinić, Andrej Krlin, Jurica Paljug i Stjepan Puhar.

Filipa Tončića na nedjeljnim je izborima podržalo 468 birača (6,16%), a listu HSS-a s Borisom Klemenićem kao nositeljem 688 birača (9,36%), što HSS-u donosi jedno mjesto u Gradskom vijeću.

Roman Rodić je dobio 381 glas (5,02%), a lista MOST-a s njim kao nositeljem 442 glasa (6,01%), pa će i on biti u sljedećem sazivu Gradskog vijeća.

Izborni prag na izborima za Gradsko vijeće nisu prošli Živi zid (253 glasa, 3,44%) i Slobodna Hrvatska (52 glasa, 0,70%).

 

U tablici donosimo detaljne rezultate izbora na svakom od 53 biračka mjesta:

radio ispod

Sličan sadržaj

Back to top button