Jaska i okolicaVijesti

Jaskanski pčelari najbolji u Zagrebačkoj županiji, trijumfirali i pisarovinski

Jaskanski su pčelari najbolji u Zagrebačkoj županiji! Na festivalu pčelarstva Zagrebačke županije održanom protekle subote u Pisarovini, za kakvoću ovogodišnjeg meda, uručeno im je, naime, ukupno 20 priznanja: 8 zlatnih, 9 srebrnih i 3 brončana.

Isti broj priznanja, 20, dobili su i članovi Udruge pčelara Vrbovec, no oni su na ocjenjivanje predali 21 uzorak (a 20 je nagrađeno), dok su jaskanski pčelari predali 20 uzoraka na ocjenjivanje i svih 20 je nagrađeno. Osim toga, članovi Pčelarske udruge Lipa osvojili su 8 zlata, a Vrbovčani 4.

Trijumfirali su i pisarovinski pčelari, jer im je od 9 predanih uzoraka svih 9 i nagrađeno i to: 3 sa zlatom, 3 sa srebrom i 3 s broncom.

Ukupno je ove godine ocijenjeno 119 uzoraka meda, iz deset pčelarskih udruga, a od 25 zlatnih priznanja, čak 8 je pripalo našim pčelarima. Zlatna odličja osvojili su: Darko Vancaš za kestenov med, Franjo Jarnečić i Božica Cerovac za med od bagrema, te Branimir Braje, Mirko Gašpar, Zlatko Novosel, Tomislav Ciban i Ivan Klopović za cvjetni med.

Srebrna odličja primili su: za cvjetni med – Stjepan Gugec, Ivan Gašpar, Darko Vancaš, Željko Grgec i Vlado Delić, za med od kestena – Branko Grmovšek i Drago Tukara, za lipov med – Josip Grgas i za med od trušljike – Željko Markulin.

Brončana priznanja osvojili su: Juraj Braje i Janko Šimrak za cvjetni med, te Grozdana Novosel za med od bagrema.

Šampionom ovogodišnjeg festivala pčelarstva Zagrebačke županije proglašen je med bagrema Dragutina Cveteka, člana Udruge pčelara Vrbovec, a domaćin ovogodišnjeg festivala, Pčelarska udruga Kupska dolina Pisarovina, također može biti zadovoljna kakvoćom meda svojih članova. Od 9 predanih uzoraka na ocjenjivanje, svih je 9 kako rekosmo i nagrađeno. Zlatna priznanja dobili su pisarovinski pčelari Ivica Špišić i Tomo Peruš za cvjetni med, te Matija Čižmešija za med od trušljike, dok su se srebrom okitili Darko Mikuljan dva puta i Tomo Peruš za cvjetni med, a broncu su osvojili Zdravko Gumbarović i Alen Rogić za cvjetni, te Mario Salajec za med od trušljike.

Priznanja su proizvođačima meda uručili pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo – Josip Kraljičković, načelnik općine Pisarovina – Tomo Kovačić i predsjednik ocjenjivačke komisije, Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

“Naši pčelari uglavnom su hobisti, a Županija im, osim financijskim potporama, pomaže i u plasiranju meda na tržište kroz brojne manifestacije.” – rekao je Kraljičković, dodavši da u Zagrebačkoj županiji u deset pčelarskih udruga aktivno djeluju 522 pčelara čije pčelinje zajednice, zahvaljujući čistim prirodnim staništima, godišnje proizvedu oko 620 tona meda.

Popis svih nagrađenih:

Komentari:

FOTO
Zagrebačka županija
Oznake

Slične teme:

Close