Jaska i okolicaVijesti

NAGRADA ‘FERDO ŠIŠIĆ’ | Lucija Bakšić iz Cvetkovića među lauretima na polju historiografije

U sklopu Festivala povijesti 6. Kliofesta, danas su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici svečano uručene nagrade za značajna postignuća na polju historiografije, a nagrada “Ferdo Šišić” za diplomski rad pripala je Luciji Baškić iz jaskanskog naselja Cvetković.

Lucija Bakšić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nagrađena je za ambiciozno i originalno obrađenu problematiku književnog, intelektualnog i revolucionarnog djelovanja Augusta Cesarca  u radu “Intelektualna revolucija u riječima i djelima Augusta Cesarca”.

U obrazloženju stoji: “Vrijednost ovoga rada napose je u tome što je u njemu – uz veliki trud – ambiciozno i originalno obrađena zahtjevna problematika književnog, intelektualnog i revolucionarnog djelovanja Augusta Cesarca. Lucija Bakšić je na najbolji način povezala svoje široke kompetencije s oba studija – povijesti i komparativne književnosti – i to na temi koja upravo to i zahtijeva, što je prethodnim istraživačima, fokusiranim najčešće samo na povijest književnosti ili na povijest, onemogućavalo postizanje cjelovitije slike.”

 

O Luciji Bakšić

Lucija Bakšić završila je diplomski studij moderne i suvremene povijesti, paralelno studirajući još jedan jednopredmetni diplomski studij – komparativne književnosti – na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Dobitnica je stipendije Sveučilišta u Zagrebu za izvrsnost i Nagrade Filozofskog fakulteta za izvrsnost u studiju 2017. godine. Aktivno je uključena u studij povijesti i hrvatsku historiografiju preko pisanja članaka i prikaza za časopise Pro tempore (u čijem je uredništvu) i Historijski zbornik, izlaganja na Petom kongresu hrvatskih povjesničara i nizu studentskih konferencija te sudjelovanja u organizaciji okruglih stolova, tribina i drugih događanja na Festivalu povijesti Kliofest i u sklopu studentske udruge povjesničara ISHA Zagreb.

Trenutno dovršava diplomski studij komparativne književnosti i radi kao suradnica u Odsjeku za međunarodnu suradnju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Diplomski rad Intelektualna revolucija u riječima i djelima Augusta Cesarca izrađen je pod mentorstvom dr. sc. Branimira Jankovića na temelju arhivske građe iz iznimno velikog osobnog fonda Augusta Cesarca i novinske građe, kao i brojnih Cesarčevih djela i tekstova te opsežne domaće i strane literature različitih struka.

 

scrnsh

Nagrada za životno djelo ove je godine pripala profesorici Mirjani Matijević Sokol, redovnoj profesorici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, dok je osim Lucije, nagradu “Ferdo Šišić” za diplomski rad pripala i Marku Vodopiji s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Ovogodišnji laureti su i dr. sc. Ivana Horbec – Nagrada “Mirjana Gross” za najbolju knjigu, zatim dr. sc. Josip Mihaljević te dvojac dr. sc. Vlatka Dugački i dr. sc. Krešimir Regan – Nagrade “Vjekoslav Klaić” za popularizaciju povijesti, te Dinko Šokčević – Nagrada “Jaroslav Šidak” za stranoga povjesničara.

Laureatima je uvodno čestitao rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, a Nagrade su dobitnicima uručili idejni začetnik i organizator Kliofesta Damir Agičić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Željko Holjevac s Instituta Ivo Pilar, te Suzana Leček i Marica Karakaš Obradov s Hrvatskog instituta za povijest.

Festival povijesti Kliofest osmišljen je s ciljem popularizacije historiografije povezivanjem povjesničara i šire javnosti. Njegovo šesto izdanje ove se godine održalo od 14. do 17. svibnja pod sloganom “Pišem povijest!”, a bogat program okruglih stolova, predavanja i promocija knjiga okupio je više od 130 sudionika iz Hrvatske i 13 zemalja. Festivalska događanja pratile su i četiri izložbe, kao i sajam knjiga na kojemu je pedesetak hrvatskih i stranih nakladnika izložilo svoje knjige iz povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i sličnih znanosti.

Slična tema:

Back to top button
Close